睇完今期<飲食男女>介紹齋菜,去了屯門的清涼法苑試食齋。清涼法苑的位置就在嶺南大學跟屯門公路之間,寺院裡面有2間食館,分別名為"清涼法苑凈恩小築" 及"清涼法苑素食館" 。今次試的係今期<飲食男女>介紹的清涼法苑凈恩小築,去到門口有位黃姑娘登記入座,每位$60. 2個人就$120. 如此類推。2個人已SET了要3餸1湯,菜式無得自己選擇,如要加菜,每個$60. (不過唔係好大碟)。裡面眼見只有黃姑娘(無經驗)好似樓面咁招呼人客,如落單、跟單等。仲有幾位"小妹妹"做傳菜,完全無系統,D菜鍾意幾枱一起上,所以無論早到定遲到,都係要"催"要等先有。菜式包括1)豆腐粟米冬菇絲羹(2)炸素魚(3)冬菇生菜(4)羅漢齋(5)白飯同粥(1)豆腐粟米冬菇絲羹- 淡而無味,料唔多,豆粉水一碗。(2)炸素魚- 共有4條,炸到上碟條魚都油淋淋,裡面係D蘿蔔絲和冬菇絲。得個脆字。(3)冬菇生菜- 冬菇我諗共有3粒,不過1粒剪開多份,用料一般,完全無口感可言。比我想像中"多油"。(4)羅漢齋- 好少菜,只有全部切成粒狀或條狀的冬菇、麵筋、椰菜等。有點油膩,同埋食完好渴,相信"味精
睇完今期<飲食男女>介紹齋菜,去了屯門的清涼法苑試食齋。清涼法苑的位置就在嶺南大學跟屯門公路之間,寺院裡面有2間食館,分別名為"清涼法苑凈恩小築"[入門口轉右] 及"清涼法苑素食館" [入門口轉左]。

今次試的係今期<飲食男女>介紹的清涼法苑凈恩小築[右邊],去到門口有位黃姑娘登記入座,每位$60. 2個人就$120. 如此類推。2個人已SET了要3餸1湯,菜式無得自己選擇,如要加菜,每個$60. (不過唔係好大碟)。裡面眼見只有黃姑娘(無經驗)好似樓面咁招呼人客,如落單、跟單等。仲有幾位"小妹妹"做傳菜,完全無系統,D菜鍾意幾枱一起上,所以無論早到定遲到,都係要"催"要等先有。

菜式包括

(1)豆腐粟米冬菇絲羹- 淡而無味,料唔多,豆粉水一碗。
(4)羅漢齋- 好少菜,只有全部切成粒狀或條狀的冬菇、麵筋、椰菜等。有點油膩,同埋食完好渴,相信"味精"不少。
(5)白飯同粥- 白粥白飯任食,如果想飽肚,都係食飯穏陣D,因為D白粥好稀,食完好似飲水咁。

好不容易才等到所以菜上齊,中途好有衝動想離開,但咁遠來到,最終都係等埋以為有驚喜,點知都係....... 最終4味菜有2味都無咩點食過。

值得一提,無論你係2、3或4個人,碟菜都係咁大碟,炸素魚都係得4條。雜誌上介紹的齋蛋角、齋禾蟲、齋雞、芋茸素魚、咖哩酸麵筋,全部都無得食,要加錢先有。雜誌中寫: 法苑中食齋有種樸素寧靜的味道,全給食客追菜及其他人投訴破壞了!