2020-03-04
今晚收工突然心血來潮想食韓燒,就約埋同事,喺朗豪坊搵咗間叫Lab 10 嘅餐廳。見到餐廳做緊一周年優惠,就係任食無煙燒肉,每位只需要$248,梗係揀任食啦!因為疫情關係,餐廳職員會喺門口幫你雙手消毒同探熱。入嚟見到每2個座位中間,都有隔板隔住,的確十分衛生。平時韓燒食得多,通常都好大煙,食完件衫索晒啲味。呢間餐廳主打係無煙燒肉,直情係燒爐左右有抽風系統,直接抽走晒啲油煙味,就唔怕食完成身都係燒肉味啦。好啦,講返任食燒肉。燒肉包括有牛脷,雞肉,豬仔骨,牛板腱,豬頸肉,牛後腹同一口牛,統稱為牛牛板。記得每種肉,都記低佢哋嘅味道,方便到時任食再encore啊!我就至鍾意食豬仔骨同牛脷,雖然豬仔骨燒嘅時間比較耐,但係燒後好香口同埋juicy。牛脷使講啦,勁香牛味!基本上食完一round牛牛板,會飽咗一半。剩低既,就係食埋薯條同埋沙律。薯條同沙律都係任食,薯條會配埋芝士條一齊上,需要放喺爐上面慢慢煮溶,方便薯條點芝士。開頭以為芝士會好漏,點知食落原來係淡淡嘅芝士味,點多幾次都冇問題。食咁多燒嘢,梗係要食啲Fresh嘅沙律中和下。沙律係一樽樽的,入面有蕃茄仔,粟米,各款沙律菜,已經加埋沙律醬,一開
食咁多燒嘢,梗係要食啲Fresh嘅沙律中和下。沙律係一樽樽的,入面有蕃茄仔,粟米,各款沙律菜,已經加埋沙律醬,一開就方便食用!
我覺得最吸引既,就係韓式梨汁牛五花!我哋一共食咗兩份,上面嘅醬汁酸酸甜甜,燒嘅時間唔耐,一放上去反兩反,基本就食得。入口即溶,勁香牛味!
因為一周年,Share 某社交平台仲送咗個海鮮拼盤。入面有生蠔,蝦,魷魚,鮑魚,硯等等,非常豐富。
嘢飲方面,我哋揀咗蘋果梳打同埋熱情果梳打,非常解渴。唔使講,都係任飲!
食咁多,每位只需要二百幾,就可以享受到低價靚牛,今餐真係要捧住個肚走,哈哈。