2016-05-05
一直以黎華嫂名氣都超班 久仰大名 起初只得元朗主店當時成日都聽講要早早去到大排長龍 有錢有力都未必食到係觀塘開設分店 絕對係方便左唔少住得唔近元朗既人 唔洗山長水遠走到元朗亦可以一嘗華嫂滋味雖然開設分店分擔左人流 但係當日四點幾去到仍然有不少人等候堂食 所以決定外賣邊行邊食買完只係等左幾分鐘就有喇 一拎上手迫不及待快手影完相就開動招牌菠蘿包 ($18)一打開紙袋係有啲失敗 平時見人既菠蘿包夾住既牛油都又厚又大塊 望落相當吸引 但係我呢個完全睇唔到牛油既存在 估唔到即買即食牛油都已經融曬 但係成個菠蘿包真係好巨型雖然係咁 大啖大啖咬落去 就發現牛油融曬係入面 超多牛油有如瀑布一樣 好幸福麵包做得好出色 唔止係菠蘿脆皮脆卜卜 係連底下既麵包都係外脆內軟 唔會實的的 非常鬆軟 好好食荷包蛋煎得岩岩好 雖然唔係最正既溏心蛋 但係蛋黃金黃 當然如果係半熟有蛋黃流出就更加吸引喇番茄既作用無疑減低左菠蘿包同牛油既膩滯感 覺得如果平時怕食菠蘿油會滯既人都可以一試我個人又唔覺得又鹹又甜好奇怪 因為其實平時食漢堡包既包身本身都帶甜而且一樣夾有番茄外脆內軟菠蘿包X牛油瀑布X荷包蛋呢個組合真係無敵
招牌菠蘿包
招牌菠蘿包 ($18)
招牌菠蘿包
外脆內軟菠蘿包X牛油瀑布X荷包蛋呢個組合真係無敵