220
115
18
等級2
11
0
2天前 0 瀏覽
因為公司在這附近,所以經常來光顧這家熱門的冰室。之前各種招牌菜式也都吃過了。今天特意試一下他們的招牌菠蘿包,可能是下午茶時間關係,現場的人不是很多,冰凍奶茶先上,冰的份量和甜度剛好。主角招牌菠蘿包,因為太大的關係,我一開始用的是筷子吃了一半,之後途手把另外一半拿起慢慢品嚐,招牌菠蘿包口感蓬鬆,就是牛油和煎蛋不能很完美融合在一起,可能因為肚子餓,也很快速地就把它幹完了,價錢還可以了,給個中肯的好評!隨意再來!
更多
因為公司在這附近,所以經常來光顧這家熱門的冰室。之前各種招牌菜式也都吃過了。今天特意試一下他們的招牌菠蘿包,可能是下午茶時間關係,現場的人不是很多,冰凍奶茶先上,冰的份量和甜度剛好。主角招牌菠蘿包,因為太大的關係,我一開始用的是筷子吃了一半,之後途手把另外一半拿起慢慢品嚐,招牌菠蘿包口感蓬鬆,就是牛油和煎蛋不能很完美融合在一起,可能因為肚子餓,也很快速地就把它幹完了,價錢還可以了,給個中肯的好評!隨意再來!
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
3天前
用餐途徑
堂食
人均消費
$50 (下午茶)
等級3
32
0
華嫂一直都好出名,有好多旅客會特登嚟食華嫂~ 而我一直都覺得自己好好彩,可以錦輕易地食到華嫂,起碼唔使搭飛機 (笑)華嫂最最最吸引我既系鮮油腿菠蘿包!好多茶記都有菠蘿油,但系華嫂既呢個搭配系另一個層次,菠蘿包甜甜地加上鹹鹹地既火腿,裡面既牛油唔會太多,夠香又唔會太膩,完美平衡,好邪惡但真系好滿足!除了鮮油腿菠蘿包,個人都好推薦鮮油奶多,如果第一次嚟可以叫哂呢兩款嚟試,但我自己就好少會一齊叫呢兩樣嘢,因為兩樣都好邪惡 (笑)華嫂既麵份量好大,同埋啲餸好足料,鮮牛肉唔系得幾塊,而系成個面鋪到滿一滿既牛肉,豬排亦都系大大塊既,性價比好高,女仔其實1個餸都夠,如果食2個餸,建議可以擇牛肉或者豬排加2隻雞翼,豬排加牛肉絕對會太飽!鮮油腿菠蘿包 HK$22鮮牛肉通粉(清湯) HK$34加餸: 雞翼2只 HK$14鮮牛肉米粉(清湯) HK$34加餸: 豬排 HK$19香港冰室好多,最愛絕對系華嫂!
更多
華嫂一直都好出名,有好多旅客會特登嚟食華嫂~ 而我一直都覺得自己好好彩,可以錦輕易地食到華嫂,起碼唔使搭飛機 (笑)

華嫂最最最吸引我既系鮮油腿菠蘿包!好多茶記都有菠蘿油,但系華嫂既呢個搭配系另一個層次,菠蘿包甜甜地加上鹹鹹地既火腿,裡面既牛油唔會太多,夠香又唔會太膩,完美平衡,好邪惡但真系好滿足!

除了鮮油腿菠蘿包,個人都好推薦鮮油奶多,如果第一次嚟可以叫哂呢兩款嚟試,但我自己就好少會一齊叫呢兩樣嘢,因為兩樣都好邪惡 (笑)

華嫂既麵份量好大,同埋啲餸好足料,鮮牛肉唔系得幾塊,而系成個面鋪到滿一滿既牛肉,豬排亦都系大大塊既,性價比好高,女仔其實1個餸都夠,如果食2個餸,建議可以擇牛肉或者豬排加2隻雞翼,豬排加牛肉絕對會太飽!

鮮油腿菠蘿包 HK$22
鮮油腿菠蘿包
$22
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

鮮油腿菠蘿包
$22
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


鮮牛肉通粉(清湯) HK$34
加餸: 雞翼2只 HK$14
鮮牛肉通粉清湯 + 雞翼2只
$48
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

0 瀏覽
0 讚好
0 留言


鮮牛肉米粉(清湯) HK$34
加餸: 豬排 HK$19
鮮牛肉米粉 + 豬扒
$53
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


香港冰室好多,最愛絕對系華嫂!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2024-07-10
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$55 (午餐)
推介美食
鮮油腿菠蘿包
$ 22
鮮油腿菠蘿包
$ 22
鮮牛肉通粉清湯 + 雞翼2只
$ 48
鮮牛肉米粉 + 豬扒
$ 53
  • 鮮油奶多
等級1
1
0
2024-05-16 227 瀏覽
每個禮拜最少食一次🥢每次必食豬膶牛肉芫茜皮蛋米線🍜加埋佢哋自家製嘅辣椒油🔥簡直就係無敵好味😋而且份量好足🤤夥計服務態度又好👍🏻誠意推薦🉐值得一試
更多
每個禮拜最少食一次🥢
每次必食豬膶牛肉芫茜皮蛋米線🍜
加埋佢哋自家製嘅辣椒油🔥
簡直就係無敵好味😋
而且份量好足🤤
夥計服務態度又好👍🏻
誠意推薦🉐值得一試

29 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
111
0
2024-03-28 343 瀏覽
每次經過華嫂冰室都係好多人!客食多!外賣又多!避免等位,我們只好外賣吧!香煎豬扒烏冬幾好食!清甜湯底,大大塊厚切豬扒,已經切了好幾件,方便大家食用!奶茶又夠滑!下次有機會要試埋堂食先!😊🙃😉😉
更多
每次經過華嫂冰室都係好多人!客食多!外賣又多!
避免等位,我們只好外賣吧!

香煎豬扒烏冬幾好食!清甜湯底,大大塊厚切豬扒,已經切了好幾件,方便大家食用!

6 瀏覽
0 讚好
0 留言


奶茶又夠滑!

10 瀏覽
0 讚好
0 留言


下次有機會要試埋堂食先!😊🙃😉😉
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
2
0
2024-01-15 784 瀏覽
收藏夹里躺了好久的华嫂,今天借着来观塘办事的机会来吃早餐周一早上9点过,店里还有很多堂食位,也有很多打工人来拎外卖招牌菠萝包实至名归,外皮酥脆,吃的时候都会掉渣,里面夹煎蛋和番茄真的好靓奶酱多和柚子蜜中规中矩,无功无过一个人吃了50多一点吃的很饱,因为现在人不多店员也很热情友善
更多
收藏夹里躺了好久的华嫂,今天借着来观塘办事的机会来吃早餐

周一早上9点过,店里还有很多堂食位,也有很多打工人来拎外卖
招牌菠萝包实至名归,外皮酥脆,吃的时候都会掉渣,里面夹煎蛋和番茄真的好靓

奶酱多和柚子蜜中规中矩,无功无过
一个人吃了50多一点吃的很饱,因为现在人不多店员也很热情友善
招牌菠萝包
$22
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
招牌菠萝包
$22
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
奶酱多
$17
16 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2024-01-15
用餐途徑
堂食
人均消費
$57 (早餐)
推介美食
招牌菠萝包
$ 22
招牌菠萝包
$ 22
奶酱多
$ 17
等級4
166
0
2024-01-03 477 瀏覽
今日一個人去食lunch,揀間輕便既😂😂Lunch time好多人,都要排隊先入到黎,環境比較逼,一個人都可以接受啦😇😇😇食物方面,叫左碗蕃茄湯底豬扒雞翼烏冬,個蕃茄湯底真係正到爆,勁多蕃茄,仲有又濃又好味🤤🤤🤤豬扒又夠厚身,吾多肥膏,正👍🏻🤭🤭🤭至於雞翼就一般正常,冇乜特別😂😂😂成碗既份量都好多,一個女仔食哂都好飽下😂😂另外仲叫左杯奶茶,一般茶餐廳貨色😂😂吾好有期望就冇失望🤭🤭
更多
今日一個人去食lunch,揀間輕便既😂😂
Lunch time好多人,都要排隊先入到黎,環境比較逼,一個人都可以接受啦😇😇😇

食物方面,叫左碗蕃茄湯底豬扒雞翼烏冬,個蕃茄湯底真係正到爆,勁多蕃茄,仲有又濃又好味🤤🤤🤤豬扒又夠厚身,吾多肥膏,正👍🏻🤭🤭🤭至於雞翼就一般正常,冇乜特別😂😂😂成碗既份量都好多,一個女仔食哂都好飽下😂😂
另外仲叫左杯奶茶,一般茶餐廳貨色😂😂吾好有期望就冇失望🤭🤭

49 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2023-12-13 459 瀏覽
在香港九龙观塘出差,去之前在大众点评网和开饭啦查询香港公司附近美食,都查到这家华嫂冰室评价很高,据说是港星余文乐从小吃到大的港式茶餐厅。而且评价次数也比其他的多的多,离我住的观塘帝盛酒店很近,就来打卡了,两人早上去逛完茶果岭海滨公园后7:50抵达餐厅,餐厅正在做准备工作,点了招牌菠萝包,热奶茶,招牌芝士咸牛肉猪仔包,鲜油奶多,共123港币。老板友善提醒我们可能吃不完,想着招牌都要尝一下,还好胃口不错都吃完了,明天再去吃其他的。
更多
在香港九龙观塘出差,去之前在大众点评网和开饭啦查询香港公司附近美食,都查到这家华嫂冰室评价很高,据说是港星余文乐从小吃到大的港式茶餐厅。而且评价次数也比其他的多的多,离我住的观塘帝盛酒店很近,就来打卡了,两人早上去逛完茶果岭海滨公园后7:50抵达餐厅,餐厅正在做准备工作,点了招牌菠萝包,热奶茶,招牌芝士咸牛肉猪仔包,鲜油奶多,共123港币。老板友善提醒我们可能吃不完,想着招牌都要尝一下,还好胃口不错都吃完了,明天再去吃其他的。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-12-13
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$61 (早餐)
推介美食
  • 招牌菠萝包
  • 招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包
  • 热奶茶
等級1
1
0
2023-11-04 614 瀏覽
10年前已係fan屎,今日專程去就近觀塘店,照舊叫我最喜愛既咸牛肉蛋芝士潛艇,發現三款餸係分別放入去,仲要一啖常温,一啖涼。好失望。**************
更多
10年前已係fan屎,今日專程去就近觀塘店,照舊叫我最喜愛既咸牛肉蛋芝士潛艇,發現三款餸係分別放入去,仲要一啖常温,一啖涼。好失望。
**************
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2023-11-01 374 瀏覽
食到一半個湯底先浮隻烏蠅🪰出發,我真係估你唔到,嘔都嘔唔切。呢單我真係幫你唔到,希望同日同湯底嘅無事啦打去都無用架,外賣嚟架嘛,你拎走左佢就關人撚事架啦,錢又俾左,仲要貼埋湯藥費俾佢呀
更多
食到一半個湯底先浮隻烏蠅🪰出發,我真係估你唔到,嘔都嘔唔切。呢單我真係幫你唔到,希望同日同湯底嘅無事啦
打去都無用架,外賣嚟架嘛,你拎走左佢就關人撚事架啦,錢又俾左,仲要貼埋湯藥費俾佢呀

10 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
用餐日期
2023-11-01
用餐途徑
外賣自取
人均消費
$300 (午餐)
慶祝紀念
生日
等級4
263
0
2023-10-22 512 瀏覽
星期六朝早同老老陪佢阿婆係觀塘飲茶,得登食好少野,為既就係去觀塘間華嫂冰室食野。我知道呢間係遊客必到既鋪頭,身為香港人都想去見識下。我地叫左招牌菠蘿包、招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包,野飲叫左熱奶茶同熱鴛鴦。招牌菠蘿包最好食,菠蘿皮真係好脆,夾住番茄、煎蛋、牛油,鹹甜鹹甜甘,老公就唔太鍾意鹹甜夾雜既野食。招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包就岩佢食多啲,係鹹既野食,但我就覺得相對無甘特別,正正常常。熱鴛鴦同熱奶茶就好麻麻,味道比較澀,又唔滑。
更多
星期六朝早同老老陪佢阿婆係觀塘飲茶,得登食好少野,為既就係去觀塘間華嫂冰室食野。
我知道呢間係遊客必到既鋪頭,身為香港人都想去見識下。
710 瀏覽
3 讚好
0 留言
757 瀏覽
3 讚好
0 留言

362 瀏覽
1 讚好
0 留言
我地叫左招牌菠蘿包、招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包,野飲叫左熱奶茶同熱鴛鴦。
55 瀏覽
0 讚好
0 留言

招牌菠蘿包最好食,菠蘿皮真係好脆,夾住番茄、煎蛋、牛油,鹹甜鹹甜甘,老公就唔太鍾意鹹甜夾雜既野食。
招牌菠蘿包
$22
45 瀏覽
0 讚好
0 留言

招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包就岩佢食多啲,係鹹既野食,但我就覺得相對無甘特別,正正常常。
招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包
$25
37 瀏覽
0 讚好
0 留言

熱鴛鴦同熱奶茶就好麻麻,味道比較澀,又唔滑。
熱鴛鴦 & 熱奶茶
$18
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2023-10-21
用餐途徑
堂食
人均消費
$41.5 (午餐)
推介美食
招牌菠蘿包
$ 22
等級4
157
0
2023-09-04 670 瀏覽
每次經過華嫂,我都有感「唔係本地人食嘅」太多人排隊喇,先唔想排….趁假日早起身,加上要去觀塘搞少少野去望下洗唔洗排隊先答案係早啲,排少啲😂😂好快就有得入座,亞叔派位都派得好快呢間啲伙記都幾親切喎,唔會一坐低就chur你落單係搭枱嘅,慢慢研究下食咩先發現其實menu上面都唔係好多款item唔似普通茶記、大包圍咩都有啲咁因為真係第一次食嘅關係,都係跟機叫啲招牌包先喇鹹牛肉蛋豬仔包、菠蘿豬扒包仲有熱奶茶。包又軟熟又熱辣辣、奶茶又夠香濃喎衰鬼!簡單一個早餐,滋味!難怪~難怪~~
更多
每次經過華嫂,我都有感「唔係本地人食嘅」
太多人排隊喇,先唔想排….


趁假日早起身,加上要去觀塘搞少少野
去望下洗唔洗排隊先


答案係早啲,排少啲😂😂


好快就有得入座,亞叔派位都派得好快
呢間啲伙記都幾親切喎,唔會一坐低就chur你落單

551 瀏覽
1 讚好
0 留言

係搭枱嘅,慢慢研究下食咩先
發現其實menu上面都唔係好多款item
唔似普通茶記、大包圍咩都有啲咁

18 瀏覽
0 讚好
0 留言

24 瀏覽
0 讚好
0 留言


17 瀏覽
0 讚好
0 留言

因為真係第一次食嘅關係,都係跟機叫啲招牌包先喇



鹹牛肉蛋豬仔包、菠蘿豬扒包仲有熱奶茶。

包又軟熟又熱辣辣、奶茶又夠香濃喎衰鬼!

簡單一個早餐,滋味!
難怪~難怪~~


(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
早餐
等級4
134
0
2023-07-21 648 瀏覽
 : Craving some Hong Kong-style sandwiches and tea? Look no further than Waso Cafe in Kwun Tong! Their Signature Pineapple Bun, Signature Corn Beef, Cheese & Egg Bun, and Bottle Milk Tea are a must-try. The pineapple bun is like a fluffy cloud filled with sweet diced pineapple, while the corned beef, cheese, and egg bun is the perfect combination of savory and creamy. And don't forget to wash it all down with the smooth and refreshing Bottle Milk Tea!It's the perfect spot for a casual tea break
更多
 
: Craving some Hong Kong-style sandwiches and tea? Look no further than Waso Cafe in Kwun Tong! 

Their Signature Pineapple Bun, Signature Corn Beef, Cheese & Egg Bun, and Bottle Milk Tea are a must-try. The pineapple bun is like a fluffy cloud filled with sweet diced pineapple, while the corned beef, cheese, and egg bun is the perfect combination of savory and creamy. And don't forget to wash it all down with the smooth and refreshing Bottle Milk Tea!
It's the perfect spot for a casual tea break or meal with friends. Just be aware that it can get quite busy during peak hours, so it's best to avoid those times if you don't want to queue. 

🍴 Waso Cafe華嫂冰室📍 Shop 1, King Palace Plaza, 55 King Yip Street, Kwun Tong
-
✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓒𝓵𝓮𝓪𝓻𝓮𝓷𝓬𝓮

🌖

#WasoCafe #KingPalacePlaza #KwunTong #HongKongFood #TeaBreak #HongKongStyleSandwiches #Foodiehk #foodblogger #hkfoodloverv#foodphotography #觀塘美食 #港食 #冰室 #香港美食 #週末好去處 #ahmoontt_food
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
36 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$80 (午餐)
等級4
136
0
2023-07-17 533 瀏覽
經過觀塘,如果見到唔排隊一定去食個下午茶或者會買個外賣選擇,就係華嫂冰室。我最愛點新鮮嘅菠蘿油或者係凍奶茶。令我最鍾意食滷水雞翼,同埋蕃茄仔公仔麵,胃口大,我就會叫埋公司三文治不過,咁樣嘅選項,最好就多一個同你分擔啊。
更多
經過觀塘,如果見到唔排隊一定去食個下午茶或者會買個外賣選擇,就係華嫂冰室。我最愛點新鮮嘅菠蘿油或者係凍奶茶。
令我最鍾意食滷水雞翼,同埋蕃茄仔公仔麵,胃口大,我就會叫埋公司三文治不過,咁樣嘅選項,最好就多一個同你分擔啊。

20 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
35
0
2023-07-14 446 瀏覽
今日嚟到華嫂冰室細個成日去,今次就嚟到再回味下~佢個波蘿包係爆晒料,又有蕃茄同蛋勁滿足最中意佢個茄湯通心粉,茄汁滿滿,勁多茄蓉,加埋塊豬扒真係好邪惡人均$50食得好開心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)平民指數:🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟🌟———————————————————-營業時間:地址: 📍華嫂冰室追蹤我 @eggyork_foodiehk 一齊食盡天下!#日本菜 #日式料理 #日式餐廳 #日式料理 #日本料理 #日本食 #香港美食 #灣仔美食 #hkig #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #日式美食 #香港美食 #美食 #中環美食 #中西區 #日本菜 #壽司 #刺身 #japanesefood #餐廳 #香港餐廳 #沙田美食
更多
今日嚟到華嫂冰室
細個成日去,今次就嚟到再回味下~
佢個波蘿包係爆晒料,又有蕃茄同蛋勁滿足
最中意佢個茄湯通心粉,茄汁滿滿,勁多茄蓉,加埋塊豬扒真係好邪惡
人均$50食得好開心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
平民指數:🌟🌟
好食指數:🌟🌟🌟🌟
———————————————————-
營業時間:
地址: 📍華嫂冰室
追蹤我 @eggyork_foodiehk 一齊食盡天下!
#日本菜 #日式料理 #日式餐廳 #日式料理 #日本料理 #日本食 #香港美食 #灣仔美食 #hkig #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #日式美食 #香港美食 #美食 #中環美食 #中西區 #日本菜 #壽司 #刺身 #japanesefood #餐廳 #香港餐廳 #沙田美食
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$50 (午餐)
等級3
30
0
2023-07-08 390 瀏覽
寫在前頭:份量不小,態度很好,旅行值得排隊,價格工作餐偏多一滴滴撈麵真是一絕,三個漢堡都未有踩坑,無腦衝!冬陰功感覺有點科技辣,不算很正宗,只想試一試可以避下。蕃茄味、豬扒質素穩定沒有好想法都可以閉眼點
更多
寫在前頭:份量不小,態度很好,旅行值得排隊,價格工作餐偏多一滴滴

撈麵真是一絕,三個漢堡都未有踩坑,無腦衝!

冬陰功感覺有點科技辣,不算很正宗,只想試一試可以避下。

蕃茄味、豬扒質素穩定沒有好想法都可以閉眼點
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 豬扒雞翼蕃茄湯通粉
  • 芝士咸牛肉蛋多士
  • 芝士咸牛肉蛋豬仔包
  • 招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包