2019-06-11
朋友介紹話大角咀開左間好正又有liveband既餐廳, 朋友話佢夜晚先會有music show, 不過今日放假咁得閒, 就決定訓到自然醒再去食下lunch先原本諗住好格涉, 點知原來係奧海城行過去都唔洗10分鐘, 就係利奧坊個度。去到寧寧舍舍會見到個靚靚既落地玻璃門面, 餐廳入面樓底好高, 坐位寬敞, 空間感滿分側邊bar枱設計亦好靚, 又放左d懷舊唱碟突出音樂主題餐廳既live stage, 位置set到全場都可以望到, 見到天花設有好多燈光效果既配置, 想像到夜晚music show應該好正!心裡面已經諗緊邊晚得閒黎依度1點後已經有tea set食, 見到格離都有唔小客人有叫, 見到賣相精緻, 上枱個陣店員會係枱邊刨布袋芝士, 仲有天然蜂巢蜜最岩同姊妹黎high tea不過我地起身之後乜都無食過好肚餓, 所以今次都係叫番lunch set先!粟米忌廉湯先黎個餐湯, 香濃粟米味, 濃稠度適中澳洲慢煮肉眼炙燒荷蘭汁沙律配香脆薯粒牛扒好有份量, 面頭鋪左芝士微微烘烤, 牛味濃郁另外個薯粒唔好以為佢係配角, 小小既薯粒造得好香脆, 當中有d連薯皮炸, 特別香口, 仲有d沙律菜比你解下膩最愛
粟米忌廉湯
先黎個餐湯, 香濃粟米味, 濃稠度適中
粟米忌廉湯
澳洲慢煮肉眼炙燒荷蘭汁沙律配香脆薯粒
慢煮澳洲肉眼炙燒荷蘭汁沙律及香脆薯粒
最愛半生熟既牛扒, 外面焦香入面仲保留住肉汁
加拿大保濕嫰豬鞍配馬鈴薯泥及蘋果乾蔥甜辣醬
之前食過保濕豬扒之後, 今次竟然比我見到有保濕豬鞍, 仲有好特別既蘋果乾蔥甜辣醬, 好新奇既組合! 本身想像唔到係咩味, 切一塊豬鞍再加少少醬又出奇地夾喎! 至於就薯蓉混入左粒粒既煙肉碎, 令味道同口感都再多一重。
加拿大保濕嫰豬鞍配馬鈴薯泥及蘋果乾蔥甜辣醬
第一下切開, 真係wow左聲, 顏色粉嫰, 肉質望落去都見到一d都唔粗糙, 真係好出色
set lunch加$30就可以有個甜品, 我地揀左兩款。
朱古力心太軟
心太軟好挺身, 仲配埋一小杯雲呢拿雪糕, 一啖暖暖流心一啖冰凍雪糕, 份外滿足
朱古力心太軟
流心效果perfect
檸檬蛋白蛋糕
揀左個心太軟之後, 諗住揀番個清新d既檸檬蛋白蛋糕, 賣相好靚蛋白打得好, 好鬆又夠企身, 中意佢既檸檬味好清香又唔會好甜, 旁邊配左d紅莓同曲奇, 依款咁清新既甜品好岩叫杯咖啡或者花茶慢慢嘆, 我地都特登叫多杯花茶黎飲, 真係好enjoy
檸檬蛋白蛋糕
本身跟lunch set揀既2杯飲品加1杯另外叫既
藍莓乳酪
yogurt味好重, 飲落係有質感個種yogurt而唔係好甜個種乳酪飲品, 淡淡既藍莓味反而更天然, 唔會好似飲緊假生果味飲品咁
Bee Calm 洋甘菊 蜂蜜香料 雲呢拿
Ginseng Beauty 綠茶 甘草 檸檬草 人參
Bee Calm味道清甜, 有淡淡既雲呢拿香而個人比較推介Ginseng Beauty, 因為人參味道好出, 首先會嚐到檸檬草既清新, 之後就到人參味既回甘, 飲落令人好舒服
而店員亦會主動加熱水, 一個茶包既份量可以泡到兩杯茶左右, 又好味又抵飲
藍莓乳酪Beeeee CalmGinseng Beauty
頭先上網搵下依間餐廳既資料, 原來話淨係音響已經花費左幾十萬, 夜晚因為有live show, 所以晚飯要係7點半前入座, 而家已經好少有咁支持同尊重音樂既餐廳, 真心讚即使佢下午無music show, 但都會播住好chill既歌, 成餐飯我都食得好舒服好寫意, 足足坐左兩個幾鐘最後賣單四百零蚊, 真心覺得依個價錢係好值得, 無論係食物質素, 飲品, 環境同服務質素都無可挑剔, 絕對會再黎, 相信夜晚music show又會有另一番感受