2007-08-05
今晚一行五人到深井食燒鵝,本來打算到裕記,但無訂位要等半個鐘,又聽到隔離能記有位,所以抱住大家應該差不多的心態一試。今晚order菜式包括:1)「胡椒豬肚湯」,胡椒辣味真係好勁,湯都算有味,ok得。2)「煎蠔餅」,個樣都似模似樣,但其實係蠔仔炒蛋,完全無落薯粉,所以好散,一d都唔香脆,唔掂!3)「燒鵝半隻」,心諗招牌菜一定無死錯人,但一望已經發覺唔對路:皺皮,即係唔係即燒果隻。再放入口,唉,唔熱,皮唔脆,d肉實過我阿婆,全無鵝味,仲衰過美心d燒鴨!傅記同裕記真係好食過佢十倍!4)「味菜鵝腸」,唔熱,鵝腸好un,全碟水汪汪,完全無炒過跡象,感覺係鵝腸用水灼熟左之後,再撈入味菜便上,唔掂。5)「潮式脆炸豆腐」,全場最熱係呢碟!上跟一碗有菜碎鹽水,問個侍應果碗係乜,佢好有禮貌咁答:「呢碗係for個豆腐,但我都唔係好清楚...」夠坦白!豆腐個面好脆,但一d味都無。問侍應d椒鹽,佢應左一聲,就無返過...6)「蝦醬通菜牛肉」,直情係能人所不能獨門菜式!完全唔熱,無鑊氣,好似撈沙律撈埋一碟咁。雲吞面檔d油菜好味過佢十倍!唔好以為我挑剔作野,我地隔離果兩食到媽媽聲,上菜慢不特止,招牌鵝唔掂,
今晚order菜式包括:
1)「胡椒豬肚湯」,胡椒辣味真係好勁,湯都算有味,ok得。
唔好以為我挑剔作野,我地隔離果兩食到媽媽聲,上菜慢不特止,招牌鵝唔掂,唔熱,連魚都凍,客直頭話唔要,要個侍應返走...
以後記住:唔使排隊等食肆,千祈唔好去!