餐廳: 快樂漁港酒家
資訊:

(非會員)
2007-07-19 98 瀏覽
為慶祝七一回歸十週年, 所以約了三五知己去食番餐好野, 我地打算去鯉魚門食海鮮, 去邊間好呢? 上來開飯啦咪知囉. 好...終於搵到呢間既食評都唔錯! 嘩...裝修得好靚呀! 好新, 好乾淨! 相信是整個鯉魚門最華麗及舒適既一間海鮮酒家了!! 雖然由的士站步行過來是好遠好遠, 不過即時覺得行左甘耐都是值得既!我地坐低後, 睇來睇去都唔見餐牌既? 跟住問下侍應叔叔有無餐牌及點樣叫餸啦, 佢拎左個餐牌比我地, 然後說每位$250, 你地五位可以叫5 個海鮮, 另外會跟一碟菜一碟炒飯, 一個魚湯及生果盆. 我地揀了白灼蝦, 豉椒炒聖子, 椒鹽奶尿蝦, 芝士龍蝦焗伊麵(伊麵底要加幾十元) 及一條海上鮮(唔記得係咩魚添).先來一個係白灼蝦,好細碟是中蝦來的, 裡面有6隻係梅既(唔新鮮), 每人大約可以食到5隻左右.第二個係豉椒炒聖子,聖子好大隻, 炒得好香噴噴, 食落去好新鮮, 好多汁及非常甜美, 可惜每人只得1隻, 真係好唔夠喉.第三個係椒絲腐乳炒通菜又係好食碟, 不過炒得好好食.第四個係椒鹽奶尿蝦,唔係好大隻, 仲要一開二, 食落口便知是返炸, 好乾無咩味. 每人只得1隻左右.第五個係魚湯好
上來開飯啦咪知囉. 好...終於搵到呢間既食評都唔錯!

先來一個係白灼蝦,

第二個係豉椒炒聖子,

第三個係椒絲腐乳炒通菜
又係好食碟, 不過炒得好好食.

第四個係椒鹽奶尿蝦,

第五個係魚湯
好濃味, 好似落左好多有味精.

第六個係芝士龍蝦焗伊麵,
面頭的伊麵及龍蝦有d燶燶地, 真是放進了焗爐裡焗出來的啊.
d伊麵好乾無咩汁, 食進喉嚨時感覺好d麵啜在喉嚨裡. 龍蝦味道尚可, 但有肉的龍蝦只得5舊.

第七個係海上鮮(唔記得係咩魚)
d魚好滑, 但係好辣, 起初以為是因為吃了薑蔥而覺得辣, 但是原來並非如此!
其實係呢d辣味係胡椒粉啊!! 奇怪, 為何要放胡椒粉呢?
我從來都未食過新鮮的魚要放胡椒粉!?

第八個係炒飯
炒得好乾身, 唔會濕立立而且好香口, 唔錯唔錯!

第九個係生果盆
西爪淡而無味, 哈密瓜也是一樣呢.

總結: 我地都幾失望架, 因為一心想著去食一頓豐富海鮮餐, 但點知除了碟聖子之外, 其他既一d都唔新鮮! 而且份量又小, 味道又唔多討好.