餐廳: 快樂漁港酒家
資訊:

2022-06-20 493 瀏覽
今日父親節,一早就book咗4位lunch在鯉魚門食海鮮,2pm坐抵,伙計介紹到隔隣的"琦旺"買海鮮,其後一併計入張單,"快樂"地方寬敞,裝修算新,光光猛猛,面對海景。由於海鮮自來,所以主要食他的煮功。✨象拔蚌刺身- $570 料👍新鮮原隻加拿大象拔足斤半,刀功很好,因不同部位分厚薄,放在方形glass plate 墊上冰粒,present 得大體👍,有wasabi,但是用日本魚生豉油,偏醎,美中不足。✨瀬尿蝦 - $450 料👍椒鹽2隻,一膏一肉,炸得香脆,配以椒鹽脆蒜,香口好味,通常冇得輸✨上湯焗龍蝦 - $620 料依麵底,雖然係澳龍,蝦味偏淡,可能上湯唔夠味啦✨姜汁芥蘭 $80👎唔夠半斤,又乾又冇姜汁味,似白焯多D,上枱時冇哩火氣👎✨咕噜肉 $98 👎酸甜汁份量都唔錯,菠蘿不很新鲜有些過時,肉乾净净不juicy,又不熱,可能係雪藏貨👎快樂charge的煮功大约係料錢的1/3,算係公道的,通常在茶、芥、前菜收你多D,開開心心一家人坐埋,都無可厚非的,服務又唔差,都係個句海鮮酒家要食海鮮,其他小菜可免則免。(註: 在"琦旺"買的海鮮價錢公道,出面的價錢也是差不多)

由於海鮮自來,所以主要食他的煮功。

✨象拔蚌刺身- $570 料👍

✨瀬尿蝦 - $450 料👍

✨上湯焗龍蝦 - $620 料

依麵底,雖然係澳龍,蝦味偏淡,可能上湯唔夠味啦

✨姜汁芥蘭 $80👎

唔夠半斤,又乾又冇姜汁味,似白焯多D,上枱時冇哩火氣👎

✨咕噜肉 $98 👎

(註: 在"琦旺"買的海鮮價錢公道,出面的價錢也是差不多)
2022-06-19
父親節
  • 椒鹽賴尿蝦
2022-07-17 144 瀏覽
❣ Stir-fried halioitis with salt and pepper:The haliotis are really fresh and of great quality that doesn't taste fishy. The seasoning is just right that enhances the taste of the delicacy.❣ Deep-fried oysters:Heavenly! Definitely seasonal. It is considerate that the oysters are cooled down before served that they are not burning hot. Pleasant to eat! The oysters are thinly coated that it just adds a bit of crispiness.❣ Dry-fried noodles with lobsters and cheese:It's well coated in cheese and ha

❣ Deep-fried oysters:

It's well coated in cheese and has plenty of lobsters for every mouthful. Definitely a must-try!

Stir-fried prawns with garlic:
The prawns are abit over cooked and taste not that seasonal. Still, gigantic and instagramable.

Stir-fried prawns with garlic
Deep-fried oysters
Stir-fried prawns with garlic
Deep-fried oysters
2022-06-18 266 瀏覽
我哋一行五人,每次都基本上會喺呢度食,呢度啲師傅整賴尿蝦鮑魚魚聖子都超好食!賴尿蝦冇得輸!!!鍾意食一定要泥呢度食呢度價格唔貴正常!而且樓面服務啲人好好仲有糖水同生果全部都好飲
我哋一行五人,
每次都基本上會喺呢度食

呢度啲師傅整賴尿蝦鮑魚魚聖子都超好食!
賴尿蝦冇得輸!!!
鍾意食一定要泥呢度食

呢度價格唔貴
正常!
而且樓面服務啲人好好
仲有糖水同生果
全部都好飲

2021-10-01 1618 瀏覽
第一次去呢間餐廳,到達叫我自己出外面海鮮檔鋪揀海鮮返去比廚房加煮,我太太就出外面海鮮檔鋪揀左3種海鮮,揀左聖子王、奄仔蟹、花螺,我問太太,佢話唔知價錢,海鮮鋪老板話直接拎去餐廳加工煮, 餐廳侍應收到海鮮後第一時間問我地怎樣煮的方法, 豉椒抄聖子王、黃油焗奄仔蟹、白酒煮花螺,餐廳無列出每種海鮮的價錢,無比餐單,其間比好多多餐前小食花生,皮蛋之類,沖左個茶,最後叫左2個白飯,3個人最後埋單1600元,真係中伏,無下次啦!
2021-09-19
其實剛於2月尾同老婆與友人先食過一次,但格過幾個禮拜後引起又想再入鯉魚門食海鮮,同想係鯉魚門食海鮮食得平,又要好食,就一定係享記加快樂依一個組合,人衡$300就可以揀5款海,就包埋酒家加工錢。今晚我哋揀咗扇貝,海蝦,龍蝦,北海道毛蟹,同青班仔,我哋重加多咗一個海鮮,蟶子皇添,老闆娘重送咗啲花甲,咁就加埋6款海鮮,快樂果邊一般都會送個海鮮湯同油菜嘅。豉椒炒蟶子 - 鮮甜肉爽,豉椒味無遮到蟶子嘅肉味,大大隻,好食。黃金蝦 - 好食,蝦夠新鮮同大隻,黃金蝦可以成隻連殼一齊食,好食。蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 唔好以為啲蒜蓉粉絲咁大pat就以為粒扇貝好細粒,都係中等size,絲粉唔乾身得嚟濕潤帶蒜蓉及豉油汁,扇貝新鮮彈牙又鮮甜,好食呢。清蒸石班 - 廣東人蒸魚,只要新鮮就會好食,魚旗向上,明顯新鮮啦。花彫蛋白蒸北海道毛蟹 - 花彫,蛋白加蟹汁三者同蒸係一個完美嘅配合,只要蒸煮時間啱無可能唔好食,毛蟹唔係好大隻,但300蚊食餐,又毛蟹又龍蝦邊到搵呀。芝士焗龍蝦加伊麵底 - 本地龍都叫做大隻,爽彈,焗得唔會過火,芝士味好重,份量以三個人嚟講算多,伊麵吸晒啲汁一齊食好好食呢。上湯花甲 - 肉爽清甜,好食。入
豉椒炒蟶子
清蒸石班

上湯花甲
上湯花甲 - 肉爽清甜,好食。

入得鯉魚門食海鮮,只要識門路,都可以又平又好食嘅,享記+快樂依個combo絶對係鯉魚門食海鮮不二之選呢,我哋四個人,食咗6個好食同新鮮嘅海鮮都只不過係一人$350,什麼西貢呀三門仔,布袋澳呀唔係唔洗諗。
2021-03-18
豉椒炒蟶子
清蒸石班
芝士焗龍蝦加伊麵底
想係鯉魚門食海鮮食得平,又要好食,咁第一就一定係要食餐,第二就係要先去同樣係鯉魚門入面的一間海鮮檔先買食餐嘅海鮮,人衡$300就可以揀5款海,就包埋酒家加工錢。而今日我哋就先去享記買海鮮之後就係快樂海港食飯,我哋揀咗扇貝,海蝦,龍蝦,北海道毛蟹,同青班仔,老闆娘重送咗啲花甲,咁就加埋6款海鮮,快樂果邊一般都會送個海鮮湯同油菜嘅。講下啲海鮮點樣煮同好唔好食先。蒜蓉油墨菜 - 正常酒家水準,蒜味較重,跟餐送嘅,三人份量算係咁。海鮮湯 - 同樣跟餐送嘅,個湯唔係無味嘅例水,係明顯有好重鮮味嘅,但佢又加咗啲番茄同豆腐同啲海鮮下欄,鮮味嘅。芝士焗龍蝦加伊麵底 - 本地龍都叫做大隻,爽彈,焗得唔會過火,芝士味好重,份量以三個人嚟講算多,伊麵吸晒啲汁一齊食好好食呢。花彫蛋白蒸北海道毛蟹 - 花彫,蛋白加蟹汁三者同蒸係一個完美嘅配合,只要蒸煮時間啱無可能唔好食,毛蟹唔係好大隻,但300蚊食餐,又毛蟹又龍蝦邊到搵呀。清蒸青班仔 - 廣東人蒸魚,只要新鮮就會好食,魚旗向上,明顯新鮮啦。蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 唔好以為啲蒜蓉粉絲咁大pat就以為粒扇貝好細粒,都係中等size,絲粉唔乾身得嚟濕潤帶蒜蓉及豉油汁,扇

講下啲海鮮點樣煮同好唔好食先。
蒜蓉油墨菜
海鮮湯
清蒸青班仔
上湯花甲
上湯花甲 - 肉爽清甜,好食。

入得鯉魚門食海鮮,只要識門路,都可以又平又好食嘅,享記+快樂依個combo絶對係鯉魚門食海鮮不二之選呢。
2021-02-28
清蒸青班仔
2021-08-08 1386 瀏覽
第一次寫食評.... 呢間垃圾真係可一不可再😡😡😡一坐低叫左壺鐵觀音, 冇茶味明顯係返沖咗十次八次,叫罐7喜比咗忌廉仲同我講一樣3個人叫左4款海鮮,椒鹽瀨尿蝦~~上枱時發覺被人偷龍轉鳳, 分量少咗好多, 十吋長變咗六吋,原全冇椒鹽味 。蒜蓉粉絲蒸扇貝~~蒸得過火,淡而冇味。豉椒蟶子皇~~ 冇鑊氣, 冇豉椒味, 汁好希。清蒸東星斑~~ 叫做正常d.....越食越吾對路..... 已經唔敢叫其他小菜, 埋單走人成惠$1900, 真心奉勸各位如果想入鲤魚門食海鮮千祈唔好幫襯呢間海鮮酒家。
第一次寫食評.... 呢間垃圾真係可一不可再😡😡😡
3個人叫左4款海鮮,
蒜蓉粉絲蒸扇貝~~蒸得過火,淡而冇味。
豉椒蟶子皇~~ 冇鑊氣, 冇豉椒味, 汁好希。
清蒸東星斑~~ 叫做正常d.....

2021-07-24 1116 瀏覽
2000 hkd for three dishes, one vegetable and two beers, and the fish was bland and the seafood over cooked. The vegetable (though this is fairly standard) was average. They didn’t give us the price breakdown, just a lump sum.I have had great seafood in Tuen Mun, Lamma and even Sai Kung, but clearly this is a tourist trap. Stay away. Expensive and no good.
2020-10-27 3451 瀏覽
平時唔多寫Review, 今次真係忍唔住要比個好評 「快樂海鮮酒家」星期五晚同同事慶祝生日想食海鮮🦐🦞🦀,就揀左鯉魚門呢間快樂試下點知好有驚喜😋😋🦐🌟呢個黃金蝦開邊炸左,隻隻都好大隻又香 非常惹味 !☄️ 睇落呢個蒜蓉粉絲蒸扇貝好似平平無奇,但佢個蒜蓉係生熟蒜 😍 好夠味呀!! 完全唔駛咩蒸魚豉油, 重點係隻扇貝好新鮮,彈口又唔痴牙🤩🤩🔥椒鹽賴尿蝦炸得個外邊夠乾身唔會油淋淋既感覺, 啲肉仲好嫩! 我自己本身唔好賴尿蝦都食左幾舊呀😋😋👀👅 黎到重頭戲啦~ 招牌芝士焗龍蝦伊面💥🦞呢個真係俘虜左我既心呀佢唔似一般既芝士焗得好膩既感覺全因老闆佢加左一種特別既食材入去😏😏個汁掛麵得黎仲有種綿密感,當然龍蝦亦沾滿芝士汁, 相信呢一道餸大人細路都鐘意👍🏻👍🏻最後呢個係客家砵仔焗魚腸🐟🐟講真我真係第一次食呢味菜不過同事就話想食呢道懷舊菜式特別叫既😆好煙韌既感覺,配合埋胡椒粉辣椒醬👍🏻👍🏻👍🏻最後酒樓仲送咗啲精美甜點比我地,員工都好親切幫我地影相切蛋糕,為我地餐生日飯劃上完美句號🎊🎁

星期五晚同同事慶祝生日想食海鮮🦐🦞🦀,
就揀左鯉魚門呢間快樂試下點知好有驚喜😋😋

黃金大蝦

🦐🌟呢個黃金蝦開邊炸左,隻隻都好大隻又香 非常惹味 !

椒鹽賴尿蝦

招牌芝士龍蝦伊面

👀👅 黎到重頭戲啦~
招牌芝士焗龍蝦伊面💥🦞
呢個真係俘虜左我既心呀

客家砵仔焗魚腸

最後呢個係客家砵仔焗魚腸🐟🐟
好煙韌既感覺,配合埋胡椒粉辣椒醬👍🏻👍🏻👍🏻

2020-10-23
黃金大蝦
椒鹽賴尿蝦
招牌芝士龍蝦伊面
客家砵仔焗魚腸
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 芝士焗龍蝦
2020-10-05 1965 瀏覽
中秋連國慶長假期, 四圍都係人. 鯉魚門當然唔例外, 其實我地想搵間有海景嘅餐廳. 而另一間叫南大門嘅已經 full 左, 所以就入呢間試下. 入去行左個圈, 室內有冷氣嘅海景枱已經爆晒, 見到有樓梯當然問下樓上有無海景枱喇. 結果店員話樓上淨係開放俾 vip.. 最後見到有户外海景枱, 當日都幾好風唔算太熱, 咁就坐左户外, 完全無遮無擋咁享受海景同海風 😌👫🏻間餐廳仲有3隻貓, 望落去似係1歲內嘅喵b, 有啲驚人不過都幾活潑, 鍾意攪下啲袋嘅帶同埋 lur 你俾野佢食 😻😻😻除左海鮮, 餐廳都有唔少其他選擇. 不過一場黎到呢間海鮮餐廳, 梗係食海鮮喇! Menu 第一頁例明可選擇嘅海鮮同相關煮法, 清楚方便. 唯一不足係無價錢..揀左4種海鮮, 同店員講每人budget 大概 $300, 佢回覆話ok 都夠食. 除左海鮮, 我地仲叫左一碟菜同白飯.刺身象拔蚌 - 都幾細條, 不過都新鮮嘅. 合格.蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌 - 唔算大隻, 以為粉絲會入味, 結果唔係..白灼花螺 - size 比較細, 合格.砵酒焗生蠔 - 個人覺得冇乜技巧可言, 正常發揮, 合格.桂花椰汁糕 - 免費送嘅甜

刺身象拔蚌 - 都幾細條, 不過都新鮮嘅. 合格.
刺身象拔蚌

蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌

白灼花螺 - size 比較細, 合格.
白灼花螺

砵酒焗生蠔 - 個人覺得冇乜技巧可言, 正常發揮, 合格.
砵酒焗生蠔

桂花椰汁糕 - 免費送嘅甜品, 不能要求太多吧..
送嘅甜品

結果埋單$500 一個人, 仲要無例明每樣 item 嘅價錢. 感覺麻麻, 大部份應該俾咗去佢個海景度.. 呢個價位, 絕對可以有更好選擇!
2020-10-02
2020-07-20 1787 瀏覽
5月時跟家人一起到鯉魚門遊覽風景, 順便在這裡吃美味的海鮮!!鯉魚門裡有很多間海鮮酒樓, 我們也是隨便選一間, 沒想到隨便選都很不錯!由於我們很早便進去食, 所以有海景位置坐! 一大塊落地玻璃望向海, 很舒服!選海鮮位置離酒樓有少許距離, 但職員都好nice, 不會不停介紹你貴價的海鮮!選好海鮮便回到酒樓坐, 職員會跟我們再次覆單, 沒問題就上菜!由於4個人去食, 每種海鮮份量不太多!白灼蝦忘記了是從澳洲入口的靚蝦, 蝦的鮮味很突出, 好食!豉椒炒聖子鑊氣好重, 聖子好大隻, 好爽口, 一樣好食好惹味!椒鹽瀨尿蝦上到來時已經分開了幾份, 方便我們食! 椒鹽炒的關係, 好惹味! 瀨尿蝦幾爽, 好多肉, 肉質好嫩!!陳皮蒸飽魚size都算OK! 一人一隻自已慢慢用刀切成一片片地食! yummy!最後點了瑤柱蛋白炒飯, 好滿足, 好飽!飯後甜品有椰汁桂花糕和生果盤!椰汁桂花糕做得好好食!! 椰汁味好香濃!!

由於4個人去食, 每種海鮮份量不太多!
白灼蝦
忘記了是從澳洲入口的靚蝦, 蝦的鮮味很突出, 好食!
豉椒炒聖子
鑊氣好重, 聖子好大隻, 好爽口, 一樣好食好惹味!
椒鹽瀨尿蝦
陳皮蒸飽魚
最後點了瑤柱蛋白炒飯, 好滿足, 好飽!
飯後甜品有椰汁桂花糕和生果盤!
椰汁桂花糕做得好好食!! 椰汁味好香濃!!
2020-05-31
2019-09-29 2925 瀏覽
母親生日,我們都會去吃海鮮,這幾年都是去三聖吃海鮮,今年第一次去鯉魚門吃海鮮這間餐廳有分上下兩層,長期都full booking,幸好親人幫忙訂位。樓上的有幾個獨立房間,還會有人獨立招待,房間內有一個獨立的露台,看著外面一整個岸景,配合著岸邊商店的霓虹燈光,五光十色的炸瀨尿蝦瀨尿蝦已經切成小件,炸到脆卜卜,蝦膏就沒有了,但是勝在多肉和新鮮炸蝦頭象拔蚌刺身,我的最愛🥳內臟部分都炸起來配椒鹽吃粉絲蒸扇貝醬油在下面,有好多蒜,正這個乳鴨也好吃,熱呼呼的,醬汁不會結晶我覺得這個最好吃😂時令水果,芒果和木瓜不是一般的甜!!象拔蚌內臟,辣辣地,配醬汁吃桂花馬豆糕呢餐飯比較貴7個人吃了7000幾元

炸瀨尿蝦

炸蝦頭

象拔蚌刺身,我的最愛🥳
內臟部分都炸起來配椒鹽吃

粉絲蒸扇貝
醬油在下面,有好多蒜,正

這個乳鴨也好吃,熱呼呼的,醬汁不會結晶

我覺得這個最好吃😂時令水果,芒果和木瓜不是一般的甜!!

象拔蚌內臟,辣辣地,配醬汁吃

桂花馬豆糕

呢餐飯比較貴
7個人吃了7000幾元
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2019-09-09 2042 瀏覽
今晚一家人去食飯,見評語這間幾好。所以膽粗粗黎試下! 結果買到生猛海鮮,店家廚師煮得好食又可以少鹽。(老人家食太鹽唔好) 侍應招呼有禮,唔錯。會再去光顧!!!!!!
2019-09-09
2019-09-07 1488 瀏覽
每次有家庭聚餐都會諗起鯉魚門 之前食開海鮮都去過三聖邨流浮山西貢 但始終覺得最就腳都係鯉魚門如果去鯉魚門呢 屋企人大多數都會揀快樂可能由細食到大食慣咗 不過雖然呢間酒樓就有啲老牌子既感覺但係每一次食我都會有驚喜 所以次次都係會來返呢一間食 佢啲煮嘅味道永遠都係啱啱好覺得好野味 上餸速度又快我最鍾意食係佢嘅黃金墨魚 鹹蛋黃嘅味真係好開胃 雖然好唔健康但係間唔中一次都OK嘅其次我會帶佢個芝士焗龍蝦伊面 佢個芝士係整得好出色一啲都唔膩 係整餐飯嘅亮點其餘海鮮我就鍾意清蒸 咁樣成餐飯就啱啱好啦

其餘海鮮我就鍾意清蒸 咁樣成餐飯就啱啱好啦

黃金墨魚  芝士龍蝦焗
黃金墨魚  芝士龍蝦焗
  • 芝士焗龍蝦
  • 砵酒焗蠔
  • 椒鹽瀨尿蝦
2019-08-30 2356 瀏覽
公司慶祝食飯一早打黎卜左同埋叫人寫左菜.一黎到開位時, 佢地話冇BOOKING..............= = 冇BOOKING 都算. 搵返接頭人問就係.點知佢地都好似唔歡迎我地咁, 冇叫我地坐低家..然後阿接頭人話揀緊海鮮唔得閒黎WOR.叫我地坐住先..= = 搞完一輪確認卜左台後...(其實我都覺得佢係冇卜既... 不過算咯.. 公司野, 去第度又可能OUT BUDGET...SO我冇SAY)然後係冇羅海鮮畀我地睇既情況下就煮起哂上台喇..呢度應該係食團餐, 因為期間有D 旅行團黎食野...即係中左伏LU.食落就知唔係新鮮龍蝦黎..得個咸字.只蟹又係垃圾黎, 水既.....呢個時候應該要食重皮蟹咯...WELL.呢碟野係薑蔥蠔... D肉散哂.個樣唔得之餘, 我以為D 蠔係加左豆腐黎, 點知原來係散左既蠔同埋D 肉質差...真係好SORRY... LIKE 唔落..好垃圾!冇畀過豉油我地點扇貝...><呢個係全晚叫做最正常既~
公司慶祝食飯一早打黎卜左同埋叫人寫左菜.

冇BOOKING 都算. 搵返接頭人問就係.
點知佢地都好似唔歡迎我地咁, 冇叫我地坐低家..
搞完一輪確認卜左台後...
然後係冇羅海鮮畀我地睇既情況下就煮起哂上台喇..
呢度應該係食團餐, 因為期間有D 旅行團黎食野...
即係中左伏LU.

食落就知唔係新鮮龍蝦黎..得個咸字.

呢碟野係薑蔥蠔... D肉散哂.
真係好SORRY... LIKE 唔落..好垃圾!

冇畀過豉油我地點扇貝...><

呢個係全晚叫做最正常既~