2016-08-30 994 瀏覽
炎熱夏日,無咩胃口食野,依家有新去處Espuma 出左afternoon tea set! 唔需要去酒店,都可以優雅地食個下午茶!而且價錢好合理是日,我地黎左灣仔既QRE Plaza 食tea! 餐廳位於25樓,一出電梯已經係餐廳!餐廳裝修唔錯!景觀開揚,由於一早訂左位,餐廳安排左窗口位俾我地,景觀更加開揚! 而且我地到既時候大概3點,未有太多人~感覺好relax Afternoon tea set, 2個人228, tea set 黎講算係好抵!有鹹點甜點共十多款,再包2杯野飲!今日我地每人加左15蚊轉特飲tea set 沒有用複雜的器皿裝盛,而是簡單的架!這更能突出食物首先,叫左杯荔枝jasmine tea! 除左有濃香既茶味外,仲有三粒完整既荔枝食好足料呀! 味道唔錯食左鹹點先炸魚配奇異果:炸魚是岩岩炸的,上台時是熱的,魚肉幾滑!而且唔會好油!而底下配既係奇異果,細小一塊,但配上魚食,配搭又幾好吞拿魚配青瓜:吞拿魚尚算新鮮,美中不足的是調味不太足夠,魚肉結實!配係底既係好fresh既青瓜黑松露蟹肉酥:上枱時是暖暖的,酥皮唔會油,好鬆化!裏面既餡料好味!有黑松露、蟹肉餡料好新鮮,好
炎熱夏日,無咩胃口食野,依家有新去處
是日,我地黎左灣仔既QRE Plaza 食tea!
Afternoon  Tea  set

炸魚配奇異果:

吞拿魚配青瓜:

黑松露蟹肉酥
黑松露蟹肉酥:

餡料好新鮮,好快就食完整件
白汁藍青口
白汁藍青口:

鮮味足,屬中規中矩!美中不足既係 要先拿出青口,然後把白汁倒到青口上,先可以食到白汁😂😂😂
鮮橙果凍
橙果凍:

好有創意同心機既一個甜點!用橙皮裝住橙味啫喱,贊
啫喱唔會太甜,而且好結實,食到濃郁既橙味
焦糖香蕉朱古力餅
焦糖香蕉配朱古力餅:

最上層的是有焦糖的一小片香蕉、中間是朱古力醬、而下層是朱古力蛋糕
好好味!估唔到咁夾
濃郁朱古力味既蛋糕結實,切落去唔會散開哂!配上朱古力醬同新鮮香蕉好好味
水牛芝士草莓串
水牛芝士草莓批:

士多啤梨有少少酸,但夏天食好開胃!個人認為唔錯
水牛芝士加底下既餅都好食,只係覺得分開食會比較合適
Aloe  coconut  panna  cotta
蘆薈奶凍:

造型好有心思,遠睇就已經知係蘆薈
鋪喺面的是滿滿的蘆薈粒
好鐘意蘆薈,感覺食完會靚左😂😂而且呢個蘆薈好新鮮!好快就食哂面既蘆薈
底下係panna cotta, 好滑,奶味足!略嫌有點甜,但整體是滿意的
Blueberry  cheese  cake
藍莓芝士蛋糕:

一小塊芝士蛋糕,多多心機
鋪喺面嘅係朱古力同紅莓!芝士蛋糕唔錯!如果蛋糕再結實一點會更好

整體黎講,係靚既環境下食個咁豐富嘅下午茶只係二百多元!實屬抵
有機會,會再來

總結:

Afternoon Tea set 食物款式豐富

環境乾淨(特別是洗手間)

2016-07-17
下午茶