💎總評分:8.0/10-話說朋友推介左一間有櫻花許願樹嘅台灣菜🎋,呢日去開荃灣就入去一試。餐廳主打台式火鍋放題🍲,最吸睛嘅當然係佈滿全店嘅櫻花樹,許願後可以掛起願望卡🔖,滿滿儀式感!4個放題套餐定價$198至$458,任食120分鐘⏰,超過30個火鍋配料,多款台灣小食🍢、甜品🧁、飲品🧋,每位仲送一杯Movenpick雪糕🍦~小編今次就試左 Set C 💰$308🚗 餐廳喺千色匯入面,消費$400就可以免費泊2小時,泊入商場最安心。1️⃣ 湯底9種湯底任君選擇,店舖推介招牌台灣麻辣湯🌶️、台灣藥膳當歸湯💊、自家製台灣蕃茄湯🍅、小編㨂左前兩款,一人一鍋唔洗怕最後溝埋一齊!麻辣湯值得一讚竟然唔算超級油膩👍🏻,藥膳湯果然好重當歸味,而且唔覺有味精,飲多兩啖好滋補💁🏻‍♀️。2️⃣ 肉類Set C 嘅無限添肉類有5種,包括美國SRF牛肩肉眼芯🐂,美國Prime Grade牛肩胛,目本鹿兒島美豚梅肉🐽,精選牛板腱,羊肉卷🐑,用層架擺放感覺精緻,肉質新鮮,份量慷慨,食完一round都己經飽左一半😆。3️⃣ 小食小食好似九宮格咁用精緻嘅七彩小碟盛住,賣相美美的❣️。好欣賞佢嘅台灣香腸,味道帶點被烤過嘅感覺,而且仲配上蒜
💎總評分:8.0/10
小編今次就試左 Set C 💰$308

1️⃣ 湯底
2️⃣ 肉類
3️⃣ 小食
小食好似九宮格咁用精緻嘅七彩小碟盛住,賣相美美的❣️。好欣賞佢嘅台灣香腸,味道帶點被烤過嘅感覺,而且仲配上蒜片🧄,一D都唔hea。醉雞食得出花雕味,鹽酥雞亦炸得酥脆,配埋調味粉直情係夜市嘅味道😋。脆皮香蕉、榴槤炸彈、炸香芋地瓜皮嘅水準都發揮得好好,外脆內軟,塞滿餡料,尤其係榴槤炸彈比想像中好食👏🏻,咁多選擇仲要如此高質,淨係小食都食飽啦!

4️⃣ 飲品
除左基本嘅純茶系列之外,當然唔少得經典嘅台式珍珠奶茶🧋,仲有小編叫嘅冬瓜茶同埋桂圓紅棗茶,全部可以㨂甜度,即叫即沖,並非一早沖好放雪櫃,亦不是紙包飲品,相常有heart👍🏻。
5️⃣ 甜品
15款選擇入面小編只試左「飄雪世界」同「芋圓仙草」,非常欣賞佢地嘅雪花冰🍧,刨得軟綿綿入口即溶,配上爆爆珠同香芋粉非常好食🤤。由於太飽嘅關係,小編請店員輕手D唔好俾太大碗,如果正常份量應該更加澎湃🙈!
取名「別忘了」係希望大家食完後會記得佢地嘅味道,個人覺得佢地成功了🤩!好難得火鍋放題嘅同時有咁高質嘅甜品同飲品,小食值得encore,仲咁有意境放滿粉紅櫻花樹俾客人許願📸,中價位嚟講好值得推介💯。除左火鍋外,午市仲有其他飯麵lunch set,以上介紹過嘅小食亦可單點,性價比好高🌟!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐