2017-08-15
星期一,又忙又眼瞓,惟一值得期待的,就係約咗妹子食日本嘢。佢揀咗尖東呢間燈光好暗、好有情調嘅Naked。門面似酒吧,一入門就有bar枱,行到入去,別有洞天。燈光好暗但都睇得出裝潢好有心思。今晚,侍應安排我地坐喺私隱度很高,自成一角的坐位。未點食物,叫兩杯嘢飲relax下先~妹子點咗一杯sparkling Riesling,佢話味道都唔錯,無乜甜味,但after taste亦唔會酸澀。我點咗一杯cocktail,sisho sour 杯cocktail由梅酒、檸檬汁同紫蘇葉調配而成,味道酸酸地,好refreshing,酒精濃度低,飲完唔會醉,但有成個人放鬆下來嘅感覺好,開餐喇首先點咗個蟹子&明太子沙律呢個沙律顏色好繽紛呀沙律菜好新鮮爽脆,加咗微酸嘅醬汁,非常淸新醒胃。沙律菜上放了蟹子明太子,味道鮮美,口感卜卜脆,仲有小小蕎麥,令口感更豐富好食之後係侍應推介嘅魚子醬迷你脆筒二重奏造型的骰精美,手機當然就率先試味我先食裝住吞拿魚的脆筒,吞拿魚撈咗藜麥,口感有小小粗糙,面頭小小一撮魚子醬有畫龍點睛嘅功效,完完全全咁提升咗吞拿魚嘅鮮味!海膽脆筒啲海膽多到滿瀉,咬一啖,味道濃郁嘅海膽係口入面溶化,
佢揀咗尖東呢間燈光好暗、好有情調嘅Naked。
未點食物,叫兩杯嘢飲relax下先~
我點咗一杯cocktail,sisho sour
好,開餐喇
首先點咗個蟹子&明太子沙律
呢個沙律顏色好繽紛呀
之後係侍應推介嘅魚子醬迷你脆筒二重奏
造型的骰精美,手機當然就率先試味
海膽脆筒啲海膽多到滿瀉,咬一啖,味道濃郁嘅海膽係口入面溶化,齒頰留香,真係好正!而且成個脆筒都塞滿海膽的
跟住落黎嘅炙燒&壽司盤可以話係成晚嘅高潮
每件壽司都好充滿光澤,厚厚的魚生鋪喺細細嘅一舊飯上面,張開大口,可以一啖一件。
妹子鐘意吞拿魚,兩件都俾佢包辦了!佢話件拖羅油脂豐富,肉質細嫩
我食咗呢件帶子壽司!件帶子係厚過舊飯𠺢!火炙咗嘅帶子有小小焦香,味道鮮甜濃郁,點少少生磨wasabi,更能帶出帶子嘅味道
甜蝦壽司用料上乘,兩隻甜蝦大大隻,鮮味而且爽口彈牙
橙黃色的海膽味道清甜,口感豐厚幼滑帶小小黏稠,近乎入口即溶,好好食
食完一輪凍嘢,我地點左兩碗黑松露忌廉湯暖下胃~
忌廉湯都幾creamy,黑松露嘅香味頗為突出,咪睇佢好似細細兜咁,其實飲哂都幾飽的
主食點咗本菇黑松露溫泉蛋意粉
炒意粉份量適中,兩個人食啱啱好;黑松露同溫泉蛋嘅蛋汁撈埋個意粉一齊食好滋味!
最後,甜品點咗原之味甜品拼盤
豆腐雪糕最好食,豆腐味好突出!綠茶雪糕都好味不過甜咗少少。甜品拼盤整體無乜特色,下次要試下個鵝肝macaron配綠茶雪糕先得