2023-07-27 842 瀏覽
趁朋友生日一齊去慶祝🍾️,約定一間位於灣仔bookmark 咗好耐嘅法國私房菜餐廳「Les Saveurs private Kitchen」我哋order 咗Degustation Menu($888) & Dinner Menu($688)一齊share。《Amuse Bouche》Chef上正餐前為我們準備好嘅小點係西瓜啫喱吞拿魚加上香草油,清新又精緻。《1st Appetizer》~ Scallon Carpaccie鮮甜帶子薄片配上酸甜熱情果醬、爽口的西芹同青蘋果絲,加上魚子醬,顏色鮮艷,食落好開胃🤤~Escargot tart法式田螺撻,撻餡料係松露薯蓉及田螺肉,上面放咗花一樣黑蒜薄脆,加上黑蒜醬及欖油魚子粒粒,味道豐富,賣相吸引🤩《2nd Appetizer》~42度Fresh Smoked Salmon呢道菜榮獲2023年度中國香港澳門法國菜名菜,獲授予第23屆中國金馬獎,經蘋果木煙燻42度慢煮三文魚好鮮嫩,上面放滿12年鱘龍魚子,旁邊擺碟都好特別,蘋果辣根分子料理波波、乳酪及紅菜頭醬。~Crab Royale滑溜的松葉蟹蒸蛋配上三文魚魚子,茴香泡沫及香脆海帶,鮮甜美味😋《

《1st Appetizer》
~ Scallon Carpaccie

~Escargot tart

《2nd Appetizer》
~42度Fresh Smoked Salmon

~Crab Royale

《Soup》
~Tomato consommé
蕃茄清湯配上蝦肉、車厘茄、青豆及香草油,清清地放點黑胡椒碎,好清新。

《Pasta》
~ Cold angle hair
海膽天使冷麵 、放咗兩片黑松露片,昆布粉及車厘子🍒醋,冰涼開胃。

《Sorbet 雪葩》
店員送上Sorbet清一清口腔,再繼續品嚐主菜。

《Main》
~ Provencal Lamb Rack
鮮嫩的羊架,幾片寶雲酥片,配上羊肉意大利雲吞,番茄矮瓜卷,芝士薄片、薄荷葉及羊肉汁,用料上乘, 配搭講究。

~Fish of the day
日本金鯛魚,特式以高溫香煎,連魚鱗都脆口,底放咗龍蝦肉打出嚟嘅泡沫🫧,鮮甜美味。

《Daily Dessert, Tea or Coffee》
~檸檬撻配椰子雪糕🍧
~士多啤梨mousse蛋糕配紅莓Sorbet,甜品好精緻,甜度啱啱好。
~Flat white 。

整體來講:以呢個價錢,食到咁高質嘅法國菜,真係唔多。
2023-07-13
生日