2013-08-18 1051 瀏覽
暑假係灣仔返工...朋友約我放工食飯...為咗就我,就決定係番個一頭食...朋友接咗我放工,話想食Scottish嘢...佢知道有間唔錯嘅餐廳,介紹我地去...反正我都好掛住British meal,所以就去咗CannyMan...間CannyMan係地庫個層,如果唔係fd介紹同帶路,真係唔識去,又唔會知道間餐廳嘅存在._."一踏入去,間餐廳佈置得好靚,好有格調,環境一流,好有歐洲風味,氣氛亦好好<3服務員為我地帶位,係有梳化嘅角落位置,好舒服,又安靜,啱晒我地傾計聚下,唔怕俾人打擾:3可能係平日,間餐廳冇乜人,所以服務員為我地提供咗貼心服務又攞冰水,又為我地擺好碟同刀叉...非常細心!而且服務員仲笑容滿面,非常有禮,令身為客人嘅我,心情都好起來:>打開Menu,有好多野食揀,樣樣好想食,都唔知揀咩好最後,我地3個人叫咗五樣野Share^^1.)Appetizer- Canny Man's Classic Caesar Salad (9.5/10) 呢個Salad大碟又好食雖然D用料同普通嗰D Caesar Salad冇乜分別,但係卻為我地帶來驚喜xdd Lettuce

可能係平日,間餐廳冇乜人,所以服務員為我地提供咗貼心服務

打開Menu,有好多野食揀,樣樣好想食,都唔知揀咩好
最後,我地3個人叫咗五樣野Share^^
雖然D用料同普通嗰D Caesar Salad冇乜分別,但係卻為我地帶來驚喜xdd Lettuce食起上來新鮮爽脆;亦放咗Croutons,增加口感,可惜唔夠脆,有少少淋咗;又落咗好多Parmesan Cheese<3,仲落埋Blue Cheese!!<3<3身為芝士痴嘅我好鐘二佢落得咁重手,啖啖都食到Cheese,Cheese食落口非常香

除此之外,亦都加咗Bacon Bites係Salad;)Bacon好Crispy,令Salad嘅味道更香丶更可口<3調味方面(Lemon juice, Olive Oil, Worcestershire sauce, Garlic, Black Pepper)都好出色,口啱我口味,比較遍向濃味....最欣賞佢冇落好多Olive Oil同Worcestershire sauce,唔會油淋淋丶又唔會好酸

$85咁大盆又好味嘅Canny Man's Classic Caesar Salad,算係咁la:>

2.)Main Course- Scottish Lamb Haggis (8/10)

我本身就冇話鐘二吃Haggis,呢個係個fd堅持話叫嘅...呢碟野都Okay,同係英國食嗰D差唔多...Haggis整得好乾身,碎碎嘅丶一粒粒咁,有少脆脆地...配住嘅Neeps同Taties好綿,都幾濕潤...加埋好Thick好濃味嘅Brown Gravy,三樣一齊食,味道幾好!Gravy令成碟嘢嘅味道更特出丶更香濃入味,食起上來又唔會覺得乾爭爭^^
呢碟嘢要$138,都幾貴:/味道係唔錯,佢又唔係話好味道不得了嗰隻,唔係幾值呢個價:'(

3.)Pasta- Macaroni with 4 Cheese (9.5/10)

呢個好好食!但就太漏了>< 見到,Macaronic比平時食開個D幼少少,Cheese都放好多... 食下,覺得D Macaronic煮得軟硬適中,Macaronic亦有好香好濃Cheese味,D汁仲同Macaronic攪拌均勻,一D都唔會話Macaronic太乾或太多汁^^話明4 Cheese,可以話每一啖都食到Cheese,真係好正!
可惜,我地食到一半,已經覺得好漏好濟@@
呢碟嘢價值$98,咁好質數,呢個價錢都算合理嘅!

4.)Snack- Potato Wedges with Curry Custard Mayo Dip (9.5/10分)

唔係我誇大,呢隻薯角真係超級好食,可以講話係我係香港食過最好食嘅薯角! 薯角熱辣辣,脆卜卜,好明顯係即叫即炸,非常新鮮!薯角外皮脆丶薯心軟,炸得乾身,一D都唔油淋淋,非常香口,令人食到停唔到口;)加上,佢配嘅個隻醬,好似蜜糖芥茉咁,完美配撘<3就算點茄汁都非常美味!唯一不足嘅係,佢炸得燶咗少少:/

你都見,呢碟野真係好大碟!薯角超多,個碗都裝滿哂!都係$58咋,你話幾抵食!

5.)Snack- 6 Snack Size Canny Man Mini Beef Burgers Plate (8.5/10)

話就話Mini,但3條友Share 6個Mini Beef Burgers,每人都要食兩個,食完就已經飽咗一半la!>< Burger其實冇乜特別,麵包夾住嘅都係芝士丶茄汁丶同牛肉...整個Burger食落去,會覺得好乾:S但夾住嘅牛肉卻好好味!牛肉七成熟到,一D都唔韌,都幾Juicy
D Canny Man Mini Beef Burgers都算Okay;)
原本呢碟嘢,淨係Mini Beef Burgers就$88,但我地個Mini Burgers加咗芝士,所以要加多$5.

呢度D野碟碟都大碟到喊
嘢食來到個時,真係嚇一跳,完全冇諗過啲嘢會咁大碟0.0食到我地眼坦坦0.0 飽到一個程度-.- 唔係講少,我地三個人竟然清晒,真係好勁!!xdd

想食Scottish嘢??我介紹你去The Canny Man!!呢間嘢,價錢非常合理,又唔係好貴,啲嘢大碟又好食...非常值得去食ar!!我已經想再去la
2013-08-15
  • Potato Wedges with Curry Custard Mayo Dip
  • Macaroni with 4 Cheese
  • Canny Man's Classic Caesar Salad