2008-05-13 14 瀏覽
小時候隨家人來過, 印象已很模糊; 適逢好友生日, 便兩個人再度幫襯.每人各叫了一個湯: 洋蔥湯及蠔湯(店方推介); 半打田螺及半打生蠔; 一客肉眼扒及一客西冷扒. 飲品方面只叫了一杯 Bloody Mary. 甜點只叫了一客 crepe suzette.兩個湯都係普通貨色. 田螺亦有雪味(當然, 在香港吃到的田螺, 除了頂尖幾間西餐廳外, 相信都係雪藏貨, 問題在點處理和烹調而已). 生蠔係正在推介的愛爾蘭生蠔, 都OK架, 三十幾蚊隻算可以接受. 不過呢度唔係專食蠔的地方, 其他選擇甚少). 兩塊扒都甚滿意, 吃得出係貨真價實的 US Prime, 伴碟的整個連皮薯仔亦係我偏愛的. 杯 Bloody Mary 好似唔夠茄汁咁, 水汪汪只得伏特加味, 仲冇跟芹菜. 個 crepe suzette 則 OK, 若收得乾些更好.它的湯及前菜等的價錢絕不算貴, 但水準很普通: 比大眾化的西餐廳稍好, 但又及不上真正西餐廳或大酒店的水準. 我們這一次淨係試牛扒, 吃得雖然滿意但始終這是原材料的問題, 並非廚師造詣所做成. 三百多元一客如果畀渣一級的你就叫「搵笨」, 這個級數比佢收得貴的餐廳大

它的湯及前菜等的價錢絕不算貴, 但水準很普通: 比大眾化的西餐廳稍好, 但又及不上真正西餐廳或大酒店的水準. 我們這一次淨係試牛扒, 吃得雖然滿意但始終這是原材料的問題, 並非廚師造詣所做成. 三百多元一客如果畀渣一級的你就叫「搵笨」, 這個級數比佢收得貴的餐廳大有人在(而且可能其他野又要貴些), 所以我個人的意見是算物有所值(卻非物超所值); 話晒係老字號唔會掛羊頭賣狗肉o既!

總結: 如果再去, 我只會淨係鋸扒. 如果我要整餐由頭到尾都有上佳水準的, 我會預畀多些錢去其他地方. (注意: 唔食生蠔的話, 每人都只是五佰蚊多些, 以這個質數的牛扒為重心今時今日唔算貴了!!)
  • US Prime Rib-eye