2021-06-21 642 瀏覽
朋友鍾意食中餐,佢帶我去試咗呢間喺灣仔嘅隱世私房菜餐廳。中午有提供多款午市套餐,仲有一啲前菜、小食、招牌菜,頗多選擇。我哋就點咗兩個套餐再加3樣小食同埋甜品試吓。冰鎮鮑魚 $88/隻鮑魚好柔軟爽滑,沾上特別調製嘅辣椒豉油加上一點日本芥辣,冰鎮鮑魚感覺好清新,好啱做前菜。蝦多士 $88/件蝦多士不得了,金黃香脆,底部係酥脆多士,上面鋪滿厚厚嘅爽口蝦膠,裏面仲有一整隻鮮蝦,好正。沾上特配嘅醬汁,酸甜酸甜,又有另一番風味。跟住落嚟有老火湯,套餐包咗嘅。今日係木瓜花生湯,幾清潤香甜。金錢蓮藕餅 $88/4件呢個係套餐嘅追加小食,兩塊爽脆嘅蓮藕片夾住厚身爽口嘅豬肉餅,煎得好香口,灑上一啲椒鹽,食嘅時候再沾上喼汁,好惹味。順德煎釀鯪魚$138呢個係順德名菜,考師傅刀工,一整條鯪魚全部起肉拆骨,將魚皮完整保留,用魚肉做成彈牙魚肉餅,伴入少少陳皮香蔥,釀入魚身。外面嘅魚皮煎得好香,魚嘅香味散發出嚟,咬落去脆脆的,裏面係啖啖肉嘅魚餅,再用冬菇粒同埋蔥粒造成伴碟茨汁,好經典傳統嘅一道美味菜式。薑蔥粉絲海蝦煲$138好有鑊氣,上枱夠晒熱,薑蔥香氣十足,粉絲乾身唔油膩,口感好爽,味道主要食薑蔥香味,個人覺得可

冰鎮鮑魚 $88/隻

蝦多士 $88/件

金錢蓮藕餅 $88/4件

順德煎釀鯪魚$138

薑蔥粉絲海蝦煲$138
好有鑊氣,上枱夠晒熱,薑蔥香氣十足,粉絲乾身唔油膩,口感好爽,味道主要食薑蔥香味,個人覺得可以豉油再濃味少少。蝦好新鮮,雖然唔算好大隻,但係size都OK,蝦肉鮮甜。

跟餐仲有油菜同埋白飯,但係我哋想多試其他嘢,就冇要個白飯。

食咗咁多嘢之後梗係要食甜品,我哋加咗$38 ,要咗蛋白杏仁茶。杏仁味好香濃,真材實料,唔會太稠好糊狀,有好多嫩滑蛋白,口感正,食完即刻覺得好滋潤。
午餐