2022-09-27
灣仔有間食順德嘅私房菜館,就係我呢次依間名門私房菜。1)螺頭燉翅骨湯:呢個湯嘅用料十分之講究,用一條名貴嘅魚翅骨、鮮甜嘅螺頭、仲有豬展等配料,熬製多個小時,令湯頭變得更為鮮甜,一啲腥味都無,仲有豐富嘅骨膠原,全因有魚翅骨。2) 原隻鮑魚扣鵝掌:紅燒鮑魚好大隻,炆煮得夠腍夠入味,口感仍好然彈牙爽口,而鵝掌亦都炆到入哂味,吸收哂鮑魚嘅精華同埋香濃嘅味道。3) 懷舊蝦多士拼大良炸鮮奶:大良出名嘅炸鮮奶,奶香味濃,炸到外脆內軟,口感仍然滑溜,令人一食上癮。而蝦多士用料十足,除咗表面有蝦膠,喺多士入面都有蝦膠作餡,口感彈牙,味道鮮甜,蘸埋秘製嘅柚子醬汁,酸酸甜甜可以有效減低蝦多士嘅油膩感。4)鮮蟹肉瑤柱洋蔥焗蟹蓋:極為鮮甜嘅蟹肉,配埋瑤柱、洋蔥等配料放入蟹蓋一齊焗,令蟹肉吸收哂配料嘅味道同精華,令味道變得更為豐富。5) 古法瓦罉豉油雞:原個瓦罉上檯,入面嘅雞用咗香濃嘅醬油上色,仲用咗玫瑰酒入饌。令雞肉除咗有濃郁嘅醬油味之外,仲帶有陣陣嘅玫瑰酒香,而醬油經過秘製,所以帶甜,可以有效突出雞嘅鮮味。6)麵醬啫啫唐生菜煲:麵醬嘅香味未上檯都聞到,煲身夠熱,所以一翻起唐生菜嗰下就發出 jer ier 聲,
6)麵醬啫啫唐生菜煲:麵醬嘅香味未上檯都聞到,煲身夠熱,所以一翻起唐生菜嗰下就發出 jer ier 聲,而時間持續有分幾鐘,唐生菜嘅爽脆度啱啱好,又有麵醬嘅獨有味道,用嚟配白飯就最啱。
7)蛋白杏仁茶:平時我對杏仁茶好抗拒,覺得味道好古怪,呢度嘅杏仁茶味道好柔和,仲加埋蛋白,令杏仁茶多添一份口感。