星期日去灣仔搵鐵飯腳食lunch,去左間有d歷史而佢都未去過既餐廳ᴍʀ. ᴄʀᴀʙ ʙʏ ᴛʜᴇ ᴄᴀᴘᴛᴀɪɴ’ꜱ ʜᴏᴜꜱᴇ 🦀 經白色牆身、掛住幾個傳統救生水泡既樓梯上餐廳,就覺得自己好似置身喺船入面⛴ (到底有幾想出走先會咁🤣) 我地叫左兩個brunch set💁🏽‍♀️➿ 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝑳𝒊𝒏𝒈𝒖𝒊𝒏𝒆 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂 ($128)同平時既Carbonara唔同,呢個每啖都食到一絲絲既蟹肉🦀 煙肉都有兩種口感:輕輕煎香同埋脆炸過既👍🏼 扁意粉相對難d掛汁,所以整體黎講都唔係好膩~➿ 𝑳𝒐𝒖𝒊𝒔𝒊𝒂𝒏𝒂 𝑮𝒆𝒎 ($128)俾個名吸引左😛 正所謂寶物沉歸底🤣 我最鍾意放喺最低,由蟹肉組成,輕輕煎香過嘅蟹肉餅~ 配搭住沙律菜🥗一齊食,完全唔會覺得有油膩感,而係覺得鮮味!➿ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆➿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂 (+$10)鐵飯腳話咖啡Ok,檸茶🍋就正常發揮啦~呢度既shake shake海鮮袋好似幾出名,下次有機會黎試下先~

我地叫左兩個brunch set💁🏽‍♀️

➿ 𝑳𝒐𝒖𝒊𝒔𝒊𝒂𝒏𝒂 𝑮𝒆𝒎 ($128)

➿ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆
➿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂 (+$10)
鐵飯腳話咖啡Ok,檸茶🍋就正常發揮啦~