2021-04-27
🔍Mr. Crab by The Captain's House🎈灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖-----腸胃炎咗好多日,啱啱好返朋友仔竟然約我食海鮮,一向都為咗食好西豁出去嘅B仔,當然捨胃陪君子。.餐牌選擇好多,懶得細細研究嘅我地直接叫咗二人餐($688),等野食期間可以先去吧檯隔離嘅大型洗手盆洗個手,再著上餐廳預備嘅膠圍裙,ready好之後,一陣一上菜就可以直接開始食。.🐟Seafood - 「11項選3項」海鮮選擇眾多,11款當中有3款要俾錢upgrade先可以揀,其餘都唔需要。B仔同友人揀咗海蝦、藍青口同埋墨魚仔。醬汁則在店員推薦下揀咗佢地最signature嘅Mr crab cajun sauce。一大袋脹卜卜嘅海鮮袋,內裡充滿熱騰騰嘅蒸氣,店員熟練咁攞起海鮮袋上下倒轉幾次,之後就幫我哋剪開,醬汁香氣瞬間散開在空氣中,令人不禁吞咗一下口水。調味神似沙嗲加沙茶再加埋蒜蓉嘅Mr crab cajun sauce令整袋海鮮惹味到令人欲罷不能,香香辣辣,濃郁而不掩蓋鮮味,一啖海鮮,一啖House wine,沉醉於美食當中嘅B仔,嘴巴忙碌得完全唔得閒同朋友好好傾計。(🦪個人海
🎈灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
-----
🐟Seafood - 「11項選3項」
(🦪個人海鮮口味推薦:墨魚仔>藍青口>海蝦)。
✨Appetizer -「5項選1項」
雖然唔知其他選項嘅質素如何,不過B仔揀嘅蒜香蜜糖汁脆炸雞翼就真心出色。脆爆嘅炸皮厚度適中,內裡嘅雞翼肉汁豐腴,有KFC嘅香亦有Jolibee嘅嫩。
✨Pasta of risotto -「3項選1項」
蟹肉蟹膏南瓜意大利飯入口細膩綿綿,唔太濕亦唔太乾,絲絲蟹肉伴隨濃厚蟹膏,啖啖都有蟹味齒頰留香,份量就可以再多啲會更好。
👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻