2021-04-29
好耐無同朋友出街食飯,最後我地揀左去食韓燒,個價錢又唔算貴,上到去都見到好多人book左食,餐廳環境好大,我地等左無幾耐就有位,韓燒最驚上到去有一大陣油煙味,但上到去就無咩,個通風都做得幾好。 餐廳食物種類選擇都幾多,除左一燒肉同海鮮之外,仲有一啲熱食同炸物等,如果食得太多肉覺得好單調都可以轉下口味。 海鮮都有幾款熱門多人食嘅海鮮選擇,有帶子、蝦、生蠔、魷魚等,我自己就最鍾意食蝦,啲肉質好彈牙又新鮮,食起上黎啖啖肉,好正。燒肉五花腩我地都叫左幾轉,易燒又好味,入口爽口,油脂豐富,岩哂我地啲燒肉新手。而薄片嘅肉通常都有醬汁襯托,入味又惹味。檸檬胡椒炸魷魚好快就黎到,一份份量好多,魷魚炸得香脆,食落又唔會好韌,加左檸檬汁同少少胡椒調味,味道更加豐富之餘又可以中和油膩感,仲可以點甜辣醬同他他醬,不過就咁食都好夠味~ 海鮮薄餅送上黎熱辣辣,鋪滿晒海量芝士,扲起仲有拉絲,成個海鮮薄餅都好足料,食落好有咬口又好脆。我同朋友下次都會再黎食,因為個價錢唔會好貴之餘啲野食又幾好味~
海鮮
燒肉