2017-05-25
旺角分店嘅心夜來潮已經唔係第一次食,地理位置極之方便,正正位於旺角中心對面,南苑粉麵嘅上層。不過呢度始終係住宅,所以現在如需要上去的話就需要行樓梯上2樓,如果行動不便嘅人是比較唔方便,如有需要的話需要找住宅看更協助。還記得上次與屋企人來這裏食潮州菜,吃了一個很好吃的潮州粥,所以今次專誠帶朋友來這裏吃飯,細談之下,原來她很久也沒有吃過潮州菜了,我知道今天吃潮州菜她真是相當興奮。裝修同佈置同荃灣分店有點相似,不過呢間嘅分店人流相對比荃灣少,感覺上比較舒服本身想叫一碟螄蚶給她試試,可惜她因為不愛吃生野只好打消念頭隨左叫左一窩潮州粥,仲叫左個小米餃同炒蜆小籽餃個皮有d似紅薯粉,帶點煙煙un un面餡料一啲都唔輸蝕,內裡係用上豬肉加大地魚粉,單食會食到內裡既肉香,點汁就有不同風味,不過我自己就覺得個汁咸左dd,單食比較好吃一大鍋既潮州粥上枱喇!加左蟹,鮑魚同蜆,粥底好綿好香,因為有海鮮關係食落帶點鮮味。肉蟹都幾多肉食,蟹肉香甜。鮑魚叫得少,有點唔夠喉,另外砂鍋粥份量都幾多,3個人都夠食😋 食到我同朋友都好飽!豉椒炒蜆蜆都幾多肉,因為用豉椒炒關係食起上黎好惹味,正!雖然淨係叫左兩個送,同一鍋潮州粥
小籽餃個皮有d似紅薯粉,帶點煙煙un un
豉椒炒蜆
蜆都幾多肉,因為用豉椒炒關係食起上黎好惹味,正!
雖然淨係叫左兩個送,同一鍋潮州粥,不過份量真係好夠兩個人食架啦,所以大家千其唔好眼闊肚窄☺️