2014-06-22 6216 瀏覽
因為只得三個人,沒有訂位,六點去碰吓運氣,只有近門口燒鵝風干櫃前一張細枱。招牌燒鵝例牌先上,我同老媽每人食兩大塊鵝髀肉,其他部份阿女清哂 (因佢遲到), 非常甘香滑溜,反映風乾過程做得非常專業, 一絲不苟。籠仔豉汁蒸大鱔, 大大碟(籠)有超過10両白鱔,材料費街市自己買都要過百,這裏才收一百四十八,取價算很克己。 阿女 唔俾老媽同我食得太鹹,貼心地將豉汁洗淨先比我地食, 但仍然覺得好鮮味, 證明係用新鮮材料唔係急凍貨。冰梅骨, 係源自潮州菜梅羔骨, 但係加入左廣東燒味元素 ,味道更上一層樓。, 係改良自潮州大芥菜煲,湯底咸鮮味濃,用一個小火爐上, 效果非常不錯。另外也要了味菜鵝腸同鮮蝦荷葉飯,前者用新鮮鵝腸,味道不俗。後者用料很夠,但蝦肉有少少蘇打粉味,不過老媽也連盡二碗。值得一提是這裏的每碟菜份量都很大方,我最怕一些"小家"歺廳,令人食得很寒酸。大厨團隊應有潮州菜同粵菜既大師傅,希望佢地更進一步, 多做一d跨菜系既fusion 菜式。
燒鵝
咸排骨白菜煲
籠仔豉汁蒸大鱔

題外話/補充資料: 想起用潮州菜跟其他菜系 crossover 的始祖,不能不提當年在尖沙咀陳東師傅創立既--陳東潮川菜,不過他英年早逝後人無以為繼,菜館已早被遺忘,一幌陳師傅也去了超過十年!
2014-06-21
咸排骨白菜煲