2019-11-07 4127 瀏覽
是日10月18日,下午14:45入座於觀塘鱷魚恤中心5樓貴酒樓,一入門口,客務員跟我們說要16:00交檯,我們一行4人,問我地今唔今(態度尚算可以),由開茶到走果刻都無加過水,只有一壺茶及一壺水,叫無人應無人理,落完點心,即刻收晒我地啲點心紙同筆,到了3:30叫我地埋單都好正常,我們檯卡都無開,埋單細細粒果個以為我地收埋張單爭找數,係咁企係度話要卡,我就反晒張檯啲野比佢睇,先死死地信無卡,你地啲卡好值錢咩?埋完單之後,一架下欄車車埋泥,係咁收我地檯上啲野,未食完都收,有一籠蒸鳳爪太咸,我們放了一啲水去洗一下,個肥女人服務員(曲頭髮札馬尾,黑衣服)態度好差,收起我們未吃完的鳳爪,我們話未食晒,個肥女人就話,你地倒左水落去仲要咩?我們就因為要食清淡先放洗一洗。到了3:38,你地啲員工,一個二個咁走埋泥不段收野,最後連茶杯都收,我朋友終於都開口話佢地,可唔可以傾多陣,門口姐姐話16:00交檯,個肥女人一路拖地一路話,我地要清場啦,你地請啦!唔係16:00交檯架,係16:00我地要清潔好,還做手勢叫我地走,當時我就同佢地講要座到16:00先走,因為門口姐姐講左16:00,之後個肥女人好唔份氣咁
到了3:38,你地啲員工,一個二個咁走埋泥不段收野,最後連茶杯都收,我朋友終於都開口話佢地,可唔可以傾多陣,門口姐姐話16:00交檯,個肥女人一路拖地一路話,我地要清場啦,你地請啦!唔係16:00交檯架,係16:00我地要清潔好,還做手勢叫我地走,當時我就同佢地講要座到16:00先走,因為門口姐姐講左16:00,之後個肥女人好唔份氣咁話座啦座啦,鍾以座到幾點都得,但係唔只我哋一檯未走,仲有一檯兩位未走,佢地唔去趕果兩位走,反而趕我地走,咩道理?
之後我地座到15:52先走,出門口時個肥女人仲登大隻眼望住我地,我話,果度仲有張檯未走呀,你仲唔去趕佢地走!
啲經理店長明明見到,都即刻扮睇唔到,唔處理。
總結:
1.由入座到走都無伙記為我地加水
2.我地一直都無開卡,以為我地收埋張卡
3.落完點心,想再加單都無
4.曲頭髮札馬尾個肥女人可以炒得,無得救
5.你地嘅服務質素仲差過大排檔
2019-10-18
2019-09-15 3147 瀏覽
日期:8月31日人數:4人跟同事在觀塘打完羽毛球之後,搵地方食lunch。同事推介鱷魚恤中心入邊嘅釣魚翁。我哋去到鱷魚恤中心,只見每一層都係酒樓,一棟大廈入面有七間酒樓。我哋搭lift上去之後,發現唔使等位,就好不猶豫咁入去啦。我哋叫咗一個四人套餐,加多幾碟點心。四人套餐包括點心四款、燒鵝例牌、炒飯一碟同埋白灼菜心一碟。最後我哋點三食咗蝦餃、腸粉、鳳爪、排骨、等等。點心質素中等偏上。而燒鵝肉質結實,十分好味。一行人食到勁飽,但係都覺得啲嘢味道唔錯。環境好好,裝修唔錯,仲有梳化位,坐得幾舒服。係有少少嘈,傾計要大聲啲。埋單找數,總共$600 ,每人$150,咁既質素又食咁多嘢來講算幾抵食。服務正常,定時會幫手加水。地點方面,鱷魚恤中心就喺觀塘地鐵站隔離,非常方便,又唔使日曬雨淋。
日期:8月31日
人數:4人

2019-08-31
  • 燒鵝
2019-08-11 2406 瀏覽
來到觀塘,全棟鱷魚恤中心也是飲茶,於是求其選了一間餐廳,就來到醉翁亭了。餐廳面門也頗漂亮,而且光猛,窗外風景也不錯。很適合家庭朋友前來一聚。叫了碟粉果,粉果的皮黏著一起的,而且一點也不彈,太濕,失望。也叫帶子腸粉,腸粉很淡,就算落了很多醬汁也不入味,而且腸皮也不好味。煎腐皮卷,皮一點也不香脆,像放了一陣子似的,而且也沒半點肉香味,但它里面的蝦是大粒的,這點值得讚。奶黃流砂包一般,沒有流砂感覺,但味道是ok的。最後就到雞紮,份量是大,但雞一點也不滑,還有少許雪藏味,不行。

奶黃流砂包一般,沒有流砂感覺,但味道是ok的。

2019-08-02 1799 瀏覽
一家人晚上到釣魚翁用膳點了兩個孖寶套餐,其中龍蝦伊麵差不多吃完時候,見到有一隻小強(有姆指甲般大小)已被芝士汁與伊麵混在一起😱,即時嘔吐大作🤮,餘下餸菜也沒有胃口,叫服務員到來連說聲"對不起"也沒有便想即時取走那碟小強伊麵,甚麼的服務態度?已經習慣被客人投訴?早上起來一家人還拉肚子..........這間食店永遠也不會再去
2019-08-01 1493 瀏覽
本人於2019年8月1日晚上6:30 於觀塘APM 鱷魚恤中心5/F 鈎魚翁洒樓吃飯叫了一碟龍蝦伊麵,吃到最後發現有一隻曱甴,當時待應想搶走去收碟,我叫停去影左相告知洒樓經理,好嘔心,以後不會再去,垃圾食店
2019-08-01 830 瀏覽
待應態度差,強迫食套餐,原想食冬瓜盅,菜單無,已問侍應,回覆是168元,合理。落單時換了一個部長,個部長居然講每日只提供五個冬瓜盅,及要跟套餐及孖寶才可,再搵回剛才侍應,個部長用眼神兇個侍應,在我哋堅持下話,如果講咗就比我哋,食飯好似乞兒都係第一次。上菜時,隔離枱都有叫冬瓜盅,細看隔離枱菜式,都無叫套餐及孖寶,個部長分明係老屈。草草食完走時,見好多圍都有叫冬瓜盅,粗略計都有六,七個如果唔係食咗前菜,一定走,一定唔會再去做乞兒。
草草食完走時,見好多圍都有叫冬瓜盅,粗略計都有六,七個
如果唔係食咗前菜,一定走,一定唔會再去做乞兒。
2019-07-28
生日
2019-07-10 863 瀏覽
第一次寫食評,因為實在不吐不快!我們一行6人叫了套餐+2杯生啤合共$1800-首先講服務員, 除了一坐下就叫我們落單外,接下來想找她們都比較困難,食龍蝦叫她取鉗,竟然要等10多分鐘後才慢慢地說剛剛洗好。成晚除了更換一次餐碟外,全部食完的碟都不收回,要叫了兩三次才肯推架車過來收,我以為身在舊時大排檔 (SORRY,而家D大排檔都好好質素) 食物質素有好有唔好:好 : BB豬 (片脆肉嫩) , 上湯龍蝦麵 (龍蝦夠多)差 : 燒鵝  (好像放了很久似的)  其他兩款魚  (沒有魚味,兩款味道差不多)  荷葉炒飯 (兩個字....好咸)總括來說,不會再來!
第一次寫食評,因為實在不吐不快!
我們一行6人叫了套餐+2杯生啤合共$1800-

食物質素有好有唔好:
好 : BB豬 (片脆肉嫩) , 上湯龍蝦麵 (龍蝦夠多)

總括來說,不會再來!
2019-07-09
  • BB豬
2019-05-10 1852 瀏覽
好一個釣魚翁,今時今日可以煮得咁求其又是旦,以為啲客會食唔出其差劣,實在係極品:  乳豬:入到口,皮唔太脆、唔太肥、冇乜肉又無味,真係無味。原來豬有豬味並唔係必然的。  燒鵝:燒鵝皮燒得唔錯,唔太油膩,但燒鵝太瘦咬落又係冇乜肉,仲要係冇乜鵝味。所謂的招牌菜真係好一般。  龍蝦伊麵:隻軟殼龍蝦鹹到不得了,可能係長時間用味精醃製所致。咁重口味係咪因為要掩蓋龍蝦的雪藏味???就算係雪藏龍蝦,其實都可以煮得好食,煮到咁鹹都只可能係求其……伊麵的味道反而適中,幾好食,但麵的份量極極極少。  上湯菜膽:菜膽色暗軟身,入口完全係水味﹗應該係用清水烚熟浸咗好耐,再求其加上湯上枱就算。真係求其到一個點……  翠玉瓜炒唔知咩蚌肉:蚌肉煮得太耐,韌到不得了。翠玉瓜又係似用水白烚咗好耐好耐好耐,可以將翠玉瓜煮到唔脆都真係天才。  竹笙翅(羹?):好地地一碗白色湯羹,居然入口係黑胡椒味,難食到……  以上為部分位列於母親節套餐菜式之內,平日的餐牌完全被消失,可以額外選擇的菜式極少,而且價錢一啲都唔平。  只可以講句:觀塘釣魚翁,燒鵝嘅價錢,蔗渣嘅味道,永無下次。  BLACKLISTED。  完。

只可以講句:觀塘釣魚翁,燒鵝嘅價錢,蔗渣嘅味道,永無下次。

BLACKLISTED。

完。
2019-05-04
母親節
2019-04-25 1637 瀏覽
6人加一個BB當然去地方闊落d既地方好D早一日book定,所以安排左張梳化位比我地,係好舒服既,好大張食物方面,叫左一個套餐,有豆腐羹,老虎斑,上湯雜菌白菜,蜜桃骨,仲有可以揀雞或者燒鵝,當然要試下佢招牌燒鵝啦🤗另外我地再加多左個燒腩仔同咕嚕肉豆腐羹正常,不過不失老虎斑似乎未熟得透,有d肉仲痴實d骨,但侍應姐姐堅拎話熟,再蒸就老,可能我地吾識野啦🤷🏼‍♀️蜜桃骨佢似係冇骨既豬肉,甜甜地都幾好味,仲有蜜桃伴碟燒鵝皮脆,但係都有d偏肥至於知燒腩仔就好脆,一層肥一層肉,好好味而白菜同咕嚕肉就一般正常埋單每人二百蚊但都飽到嘔既,簡簡單單聚會係個吾錯既選擇
6人加一個BB當然去地方闊落d既地方好D

另外我地再加多左個燒腩仔同咕嚕肉

豆腐羹正常,不過不失

蜜桃骨佢似係冇骨既豬肉,甜甜地都幾好味,仲有蜜桃伴碟

燒鵝皮脆,但係都有d偏肥

至於知燒腩仔就好脆,一層肥一層肉,好好味

而白菜同咕嚕肉就一般正常

埋單每人二百蚊但都飽到嘔既,簡簡單單聚會係個吾錯既選擇
2019-04-25
2019-03-24 1483 瀏覽
釣魚翁的燒味總是讓我們這一家念念不忘,所以每每想起都會來食。有很多洋酒,但沒有點過,所以不知性價比如何。好多處理過的燒鵝就這樣陳列出來。菜式也不少,但我們一家固定總會叫的有幾樣,所以並不需要花太多時間思考。明爐至尊脆皮燒鵝每次來必食!鵝是經過挑選的,肥瘦適中,皮燒得很脆,口感佳。經過炭燒的鵝有股特別的香味,是我在別間吃不到的,超好味。蜜汁叉燒別看有肥膏,食落卻覺得剛剛好,肉汁軟嫩,加上甜甜的蜜汁,很是美味。野菌燒汁牛柳粒又是美味的一道菜式,最驚喜的是豆很爽脆,讓不喜歡吃豆類的我也吃了不少。糖水職員送了免費的糖水給我們,有紅豆,綠豆,紫米三款糖水選擇,雖然免費但味道也不差。總結燒味大推,一定要試。

有很多洋酒,但沒有點過,所以不知性價比如何。

好多處理過的燒鵝就這樣陳列出來。

明爐至尊脆皮燒鵝

蜜汁叉燒

野菌燒汁牛柳粒

糖水

總結

燒味大推,一定要試。
  • 燒鵝
2019-03-15 1258 瀏覽
三五知己即慶飯局梗係落酒樓食就最易搵位!6點左右誤打誤撞問釣魚翁有無位,可以即時入座唔洗等!而家最怕d酒樓成日話兩輪食,呢間就無特別講明,甘可以慢慢吹水慢慢食!一行四大兩小,待應比左果梳化窗邊比我地坐!佢推介我地食餐,不過我地都係散叫!一埸黎到當然要叫半隻燒鵝,蝦球,咕嚕肉, 西蘭花帶子!誠意推介燒鵝,好香既炭燒味,鵝皮十分脆口,肉質嫩滑唔會好難咬!蝦球反而我覺得太多汁,有d甜得滯,不過味道都ok!咕嚕肉唔會話好韌,酸甜度好適合送飯!西蘭花帶子就一般!PS 環境都ok 係燈光有d暗,可以光返d就好!

PS 環境都ok 係燈光有d暗,可以光返d就好!

燒鵝
蝦球
西蘭花帶子
咕嚕肉
  燒鵝
咕嚕肉
2019-03-08 1047 瀏覽
放假就喺食食食,每日都會約同學,老師,完工後的媽咪,家姐....去食午餐或晚餐,今日約咗家姐幫手湊孫放學後一齊食午餐,講好咗去味皇點知家姐話請我要食好啲就去咗apm,最後上咗釣魚翁話未試過,而家啲bb好辛苦,未到正式返學年紀就已經不停學習,游泳班,playground, 學前班,面試班,音樂,畫畫......真係多到你未必諗到的都有堂上,大人同小朋友都辛苦但都無法,記得之前做一個媽媽同我講,當時同她坐月,隔離屋的太太已比幼稚園的料她,她還反問我是否需要咁早,我只係一笑回應就睇你自己啦入到去釣魚翁環境比一般酒樓暗淡,後來家姐話唔太喜歡我就話早講可以去第二間,全層都係酒樓食肆,我諗應該剛已過優惠時段,好多人離去坐低都唔知叫咩,感到價錢都幾貴,普通茄子都要$28.9,家姐叫了幾個點心再想叫飯喺比個孫,計完都要二百幾無咩嘢食,口我就提議二人餐,$198有二個點心,一菜一飯都有個小食,最後埋單連茶位加人差唔多$250真係感覺唔抵食下次一定唔會再去,因為都係一般無特別,咁既價錢就唔值

套餐的灼菜
凍豬手
雜錦炒飯
牛肚
馬拉糕
自選二人套餐
2019-03-08
2019-02-09 1502 瀏覽
晚上6點半同老公去食飯,點了例牌燒鵝,薑蔥菌炒龍皮同涼瓜炆龍扣燒鵝。睇住師傅拎去叮熱,食哂時候啲皮韌到咬唔到,俾我老公彈走左部長話取消佢喎!因為佢話係剛剛燒好,再換都一樣。。。咁為什麼要叮熱佢薑蔥菌炒龍皮。淡而無味,要叫碟豉油去點,豉油都等左好耐先有涼瓜炆龍扣。本以為食店作風係淡味,所以上面嗰度菜就無同侍應講,點知呢碟係濃味㗎喎涼瓜幾好味!但個龍扣好腥利申。我係好鐘意食魚,隔夜魚我都照食,算是不怕腥的

薑蔥菌炒龍皮。淡而無味,要叫碟豉油去點,豉油都等左好耐先有

涼瓜幾好味!
但個龍扣好腥

利申。我係好鐘意食魚,隔夜魚我都照食,算是不怕腥的
2019-02-09
食物質素極差,侍應態度極差。 今晚叫咗啤酒,我哋發現佢根本冇雪過就拎俾我哋飲. 大佬有冇試過飲室溫嘅啤酒..............? 樽蓋都未打開, 問佢可唔可以換凍啲嘅啤酒, 佢就黑口黑面話冇。 之後仲嘴藐藐咁發客人脾氣。 D 食物好難食,尤其係個糯米飯, 煮到爛晒咁, 叫人點食呀? 仲有成間餐廳都充滿煙味, 我見到房入邊有客人吸煙但侍應冇阻止。 食完之後搞到成身臭晒.....建議有呼吸系統疾病嘅人千祈唔好去呢間餐廳......總結: 去呢間酒樓食飯包你後悔一世。

總結: 去呢間酒樓食飯包你後悔一世。
好難食嘅餸
食物送到後,發現大包是凍的,叫服務員翻熱一下,唔夠1分鐘拎返出嚟,發現大包沒有被處理過,那我們惟有再叫服務員幫忙。誰知另一位服務員 - 唐友歡,她大聲說道,已經翻了第三次,沒辦法。其實這只是第二次,我們友善地解釋及請求下,她萬分不願意拿回廚房,之後她又拿着我們的包子四處走。及後,她又大聲向四圍的人說,被人吹三催四處理包子,沒時間工作。事實我們並沒有催促過呢!之後,我們有禮貌地再向她解釋,她不但不聽,我們話還沒說完,極沒有禮貌轉身就走。那是什麼服務態度呢!我們沒有催速、沒有責備、沒激動、有禮地道出事實,但反而換來這麼無禮的對待。😤😤😤😤😤釣魚翁一向是不錯的酒家,可是請着這些服務員,損壞其名,實在可惜!