2005-04-15 29 瀏覽
又係睇到報紙介紹所以o黎試下,lunch time勁多人等位,主打係燒味,唔係傳統的燒味舖一定配白飯或粉麵,可以配滋味飯(紅米粟米飯)、福建麵、鴛鴦米任君選擇。我第一個舉手要叉燒滋味飯,之後同事再叫芝麻雞撈福建麵、油雞撈鴛鴦米(粉絲加米粉)同一碟燒腩燒鵝雙併,D份量唔細,好彩係大家share食。每人先送個例湯-紅蘿蔔菜乾湯,料十足,飲唔出有味精味,不過勁多油。叉燒好好食,大家都認為好過利苑tim,滋味飯是白飯較多,紅米同粟米好似係點綴形式。芝麻雞撈福建麵撈左d麻醬好香,雞絲已去晒皮,而福建麵外形似油麵,但較為彈牙好食。油雞撈鴛鴦米,油雞夠嫩滑有雞味,可能我o地食雞上脾的關係,汁唔多所以d粉絲同米粉都幾乾。另外雙併的燒腩,大家亦都讚好,皮脆肉嫩,皮與肉中間帶有少少肥同軟骨,怕肥的我都忍唔住食多幾舊。每人都叫左杯野飲,埋單都係$125,勁抵。大家都話值得翻炒。