2015-12-06 3182 瀏覽
 臨近冬至,因為唔想係屋企煮,所以就約埋屋企人有大有細出街食當做節。之前報章雜誌都介紹過這間德記潮州菜館,需然我地住九龍,但因為間菜館近香港大學港鐵站,所以都好方便又可以Book位。我地一行九人六點就到逹,可能時間尚早,未有太多人。之前巳上網seach過資料,巳預先睇定想食咩,所以一坐低就可以叫菜。墨魚卷拼蝦棗- 份量不多,味道普通香酥芋泥鴨- 好味, 值得一試, 食落唔係食到好多鴨, 芋頭味重D, 可能我鍾意食芋頭所以喜歡。蠔餅 - 潮州菜必食之選, 食落不太油, 有好多蠔同埋唔會有太多粉糯米釀大腸 - 大腸炸得啱啱好, 連埋糯米食好夾, 一脆一軟。大鵝肝拼鵝片 - 好好味, 鵝肝好滑胡椒豬肚湯 - 一般, 可以一試什菜煲 - 麻麻, 好似菜頭菜尾咕嚕蝦球- 好味, 有小朋友的就啱晒, 不過份量太少總括嚟講都值得試, 價錢合理, 不過坐位窄而且限時。

墨魚卷拼蝦棗
墨魚卷拼蝦棗- 份量不多,味道普通
大鵝肝拼鵝片 - 好好味
, 鵝肝好滑
胡椒豬肚湯 - 一般, 可以一試
什菜煲 - 麻麻, 好似菜頭菜尾
咕嚕蝦球- 好味, 有小朋友的就啱晒, 不過份量太少

總括嚟講都值得試, 價錢合理, 不過坐位窄而且限時。

2015-12-06
墨魚卷拼蝦棗