2010-11-21 175 瀏覽
尖沙咀一日遊飲食之旅既終點站,就係黎呢度食晚餐啦。由於朋友一早講左想食日本菜,所以就搵左呢度食晚飯。是日呢個晚飯都食得幾早,我地六點幾已經黎到,因為... 我要趕返屋企睇九姑娘 XD。六點幾黎到都營業緊架啦,入到去見一個客都無,即刻安排左個卡位俾我地坐。坐左一陣見好似有D日本人坐係吧檯食串燒(?),陸陸續續都有D客人的,不過都幾唔滿下... 唔知係咪我地太早呢?呢度環境幾舒服,坐卡位自成一角講大聲少少都得,無咩客所以唔驚嘈親人=P。一坐前已經有個小前菜啦,之前講過唔再飲酒既人竟然提出要飲Asahi... 兩個人就一人叫左一杯細既。之後就開始叫野食啦,不過成日都不停食既我們是晚都叫左幾多野食,食完朋友話十成飽喎。朋友想食帶子刺身,店員話 3 款拼盤都有的,所以最後我地叫左個最少的 櫻 刺身拼盤,黎到有三文魚,吞拿魚,鱆紅魚,帶子同八爪魚,唔算好豐富,不過基本上我地都好滿意。刺身首先解凍得夠,而且切得幾厚身,唔會有冰碎加上鮮味十足,真係唔差的,起碼無咩邊款我覺得難食。帶子最好味,因為鮮味好出呢。比起上次我去灣仔某食店... 連冰碎都食到... 真係.... 叫了幾個小食,燒牛舌一客兩串唔駛

小前菜

討厭飲酒既人竟然提出要啤一啤佢?

櫻- 刺身拼盤

燒牛舌

有幾浪漫先?

明太子雞翼

我的最愛-西京燒銀鱈魚

吉列蠔

鰻魚飯

叫了幾個小食,燒牛舌一客兩串唔駛爭,雖然大細有D不一,不過都好味。燒得香口又有汁,咬落幾爽口而且又惹味,朋友都讚好食!

仲有叫左明太子雞翼,又係兩隻雞翼幫我地切好哂,呢度D食物好啱兩個人分享。=) 雞翼外皮咬落唔算香脆,但食落肉質夠嫩滑,加埋辣辣地又鹹香既明太子充滿哂係中間,用黎送酒應該很適合吧。

吉列蠔一碟五隻,大細適中,仲有幾隻醬俾你點,咬落熱辣辣,而且好JUICY,要小心D,因為會俾D汁辣親。唔算好大隻,但都幾新鮮。表面炸得鬆脆,炸粉唔會太厚,我就鍾意點沙律醬食啦。

我地仲叫左我最最最鍾意既西京燒銀鱈魚,由細到大都好鍾意食! 一碟唔算好大件,真係唔多夠呢! 不過呢度都整得好食,銀鱈魚食落肉質嫩滑,油潤鮮甜,加上唔會過甜既西京味噌真係令我一吃再吃! I Love this one!

最後兩個人仲好大食咁叫多個鰻魚飯,食左少少朋友已叫飽,仲要我食埋佢! 不過咁多樣反而覺得鰻魚飯比較一般,鰻魚不算特別肥美,味道一般。肉質不會過淋,重點係燒汁太少,要知呢個係食鰻魚飯重要既一環黎架嘛~~

兩個人坐左兩個鐘,就要趕住走因為要返屋企睇電視,不過總算係呢度為是日尖咀一日遊畫上滿足既句號!! 朋友仲話下次同我出街要帶定胃藥囉,有無咁誇張呀?=))))
討厭飲酒既人竟然提出要啤一啤佢?
櫻- 刺身拼盤
燒牛舌