2018-06-19
嚟到旺角行街,到左食晚餐時間,見到女人街兩旁咁多間餐廳,一時落唔到決定食邊間好,就上openrice睇下,見到依間街坊cafe有咁多好評,仲要主打海鮮,一於去試試!一入到去,就比餐廳既裝潢吸引,餐廳既裝潢充滿地道香港特色,好有親切感,非常之貼切「街坊」依個餐廳名。我地三個人,總共叫左三個主食同一個小食拼盤。主食我地叫左法式鵝肝雞肉黑松露意大利飯、波士頓龍蝦海鮮龍蝦汁意粉、雞肉香草醬河粉,同埋一個街坊小食拼盤每一份set dinner都可以跟湯或者碗仔翅,我見openrice大多數人都推薦碗仔翅,不過我咁岩今日想飲湯,所以就冇叫碗仔翅了,而佢個雜菌忌廉湯都好好味,啖啖蘑茹粒,好creamy好足料,令人忍唔住一口接一口咁飲。餐廳用既餐具都好靚,好有特色法式鵝肝雞肉黑松露意大利飯($118),黑松露意大利飯有好香既松露味,飯既黏稠度都拿捏得好好,唔會食落會好膩,鵝肝好肥美,配上雞肉,十分有飽足感!波士頓龍蝦海鮮龍蝦汁意粉($138),一見到我地都哇左聲,真係成隻龍蝦咁上,好足料,意粉都有好多海鮮做配料,加上龍蝦汁,食落好惹味!雞肉香草醬河粉($68),平時食魚蛋河食得多,點知原來河粉都可以做
整體嚟講依間餐廳性格比好高,咁既價錢食到咁既食材,相當之抵,下次可以再試埋其他既款式!