2020-12-10
今次嚟咗大將食飯,試佢個山原島阿古豬。可能今日平日唔算太多人去到就有位,侍應帶我哋行入去地方比想像中大,一個日本武士就喺門口迎接我哋,行到一半見到隻貓貓機械人,問一問個侍應原來係一個送餐機械人,可以減少客人同侍應嘅接觸。去到枱邊,見到佢個碗有塊夾版,原來係一個好好既心思,俾我哋碌完嘢食放喺上面鯨乾啲水,咁樣食物點豉油嘅時候就唔驚整到啲豉油淡晒。另外一個有心思既設計就係有張冂形枱下面放肉,上面放其他野食,令到枱面多咗唔少嘅空間。點完嘢食之後就即刻出去睇吓有啲乜嘢揀,基本嘅丸類,蔬菜,雪糕,甜品都有,最令人驚喜嘅就係竟然有日本雞蛋,秋葵,呢啲都係喺其他嘅日式放題冇嘅選擇。去到熟食區,有日式炸雞,熱辣辣剛剛炸起令人諗翻起日本嘅味道。仲有啲比較特別嘅係柚子青瓜,煮茄子同埋沖繩木魚燒苦瓜。甜品區有我最愛食嘅布朗尼,濃濃嘅朱古力味,紮實嘅口感,令人一食再食。講返主菜先,今次有兩個湯底揀,一個係松葉蟹味增湯,一個係山葵鹽骨膠原雞湯。一個有濃濃嘅蟹味,一個有粘粘嘅骨膠原,完美。今次個豬肉肉渣很少,放入口可以話係入口即化。肥肉不膩還帶有甜味,非常好食。(傳說話阿古豬嘅美味係比普通豬肉嘅鮮味高3倍,但因為
一個有濃濃嘅蟹味,一個有粘粘嘅骨膠原,完美。
今次個豬肉肉渣很少,放入口可以話係入口即化。肥肉不膩還帶有甜味,非常好食。(傳說話阿古豬嘅美味係比普通豬肉嘅鮮味高3倍,但因為培養困難所以曾經差啲絕種)
另外除咗豬肉之外都仲可以揀雞腿肉同埋牛肉,雞肉非常之滑,有口感,而且食入口仲有濃濃嘅雞味,感覺自己同食緊新鮮雞差唔多。