2023-01-12
非常掛念台灣,所以中午時分約埋同事衝去”奔之”滿足一下我地既台灣胃~12點15分到達門口唔洗排隊可以直入餐廳,15分鐘後已經開始要排隊等位,興幸自己行快兩步;現場環境闊落所以位置唔知多。中午時間有兩款套餐可以揀: 台式粉麵/飯+小食或者港式蒸飯+點心,由於一心想食台灣菜,所以今次無考慮到港式套餐啦。我選擇左眷村紅燒牛肉麵套餐配前菜:滷蛋+小食鹽酥雞+花枝丸+甜品仙草芋圓+蜂蜜柚子茶上枱時係以一個木盤配好多細小碟,感覺好豐富,初初以為每碟好細唔夠飽,但果然係少年太年輕,食得好滿足又夠飽。牛肉麵有兩片大牛塊,絕對唔係薄切,滷得好淋有咬口;麵質唔會煮到過淋或者好碎;湯底好濃但差不多飲哂都唔會口渴,應該無加入太多味精滷蛋方面比較細隻而且得半隻略厭唔太夠喉;鹽酥雞反而份量多,而且仲脆脆的唔會有太多炸粉;反而最不滿既係花枝丸只有一粒對切,炸到有啲似豆卜,無左花枝丸應有既彈牙口感;柚子茶落單時店員有提醒偏甜,所以怕甜既可以要求少甜~呀…仲有就係店家免收加一小費要求
呀…仲有就係店家免收加一小費要求