2021-04-21 678 瀏覽
因疫情未能出外旅行,所以復活節都要留港搵節目,2號一行4人,去咗鯉魚門的打咭熱點石礦埸打咭映相,由一行入鯉魚門的海鮮街,以經見到各式各樣的生猛海鮮,簡直是眼花撩亂,映相映到二點多鐘開始有啲肚餓,所以回程搵嘢食,途中經過一間南大門的酒家,見都有十檯八檯,而其他酒家相對比較冷清,所以決定一試,在付近的海鮮檔買了龍蝦,大海班,蟶子皇及奄仔蟹,龍蝦上湯焗煎米粉底,豉椒炒蟶子皇,油焗奄仔蟹,大海班完本想清蒸的但經理話條魚有二斤幾,建意我們可以試吓做二食,西蘭花炒球,紅炆班頭腩,西蘭花炒球只需須加$50.就可以連菜都唔駛叫,菜式煮得很有水準,全完全可以發揮到海鮮本身應有的鮮味,食到大家都好滿足,真是冇心插柳的情況下,可以食到滿意的一餐.
2021-04-02
10 分鐘 (堂食)