2021-05-27 1465 瀏覽
上海炭燒燻魚外皮燒至焦脆香口,裡面嘅魚肉軟腍多汁,非常香甜可口。酲醋小排骨同樣係味道偏甜,肉質軟腍得嚟有口感,多咗小小醋嘅酸味,感覺冇咁膩。孜然小羊排一上枱孜然嘅香味已經撲鼻而來,皮有嚼口又唔會太韌,底下一層薄薄充滿油香嘅脂肪,肉質爽口有嚼頭,小小羶味令羊肉味更濃郁。味道唔會太重口,反而係有啲辣,而且後勁十足。招牌小籠包(6隻)皮嘅厚薄適中,湯汁鮮美,餡料足,味道中規中矩。蟲草花炒翡翠苗(素)草青味濃郁,食落爽脆清甜,蟲草花味都出,係好fresh嘅菜。老上海炒飯(辣)米係珍珠米,軟糯煙韌,有鮮蝦、煙肉、粟米等配料,香口好食。京滬香酥烤鴨(例)四人份量都ok嘅,面頭有幾塊皮,食落非常有空氣感,似棉花糖咁入口即溶,而且油份較重,蘸糖食稍為中和下。鴨皮甘香,鴨肉嫩滑,味道則偏淡,可以夾埋青瓜、山渣、蜜瓜、日本蘿蔔、大蔥一齊食。鴨脾就可以蘸蒜蓉食。值得一提係個粉皮,薄得嚟煙煙韌韌,口感唔錯。酥炸杏仁豆腐外皮酥脆,裡面嘅豆腐軟滑,杏仁味好濃,仲有士多啤梨、奇異果、藍莓伴碟。楊枝甘露伴雪糕好有gimmick嘅甜品,底下放咗乾冰營造煙霧嘅效果。楊枝甘露甜味適中,有西米同柚子,雪糕溶在其中增加咗軟滑嘅
上海炭燒燻魚
外皮燒至焦脆香口,裡面嘅魚肉軟腍多汁,非常香甜可口。

酲醋小排骨

孜然小羊排

招牌小籠包(6隻)
皮嘅厚薄適中,湯汁鮮美,餡料足,味道中規中矩。

蟲草花炒翡翠苗(素)

老上海炒飯(辣)
米係珍珠米,軟糯煙韌,有鮮蝦、煙肉、粟米等配料,香口好食。

京滬香酥烤鴨(例)

酥炸杏仁豆腐

楊枝甘露伴雪糕
好有gimmick嘅甜品,底下放咗乾冰營造煙霧嘅效果。楊枝甘露甜味適中,有西米同柚子,雪糕溶在其中增加咗軟滑嘅口感。