2021-11-29
身為潮州妹 滷水鵝片係我其中一樣無法抗拒既食物 可以個個禮拜食都唔厭(食咁多鵝會唔會太毒😂) 一知道中環開左日日香 即刻叫人陪我放工去食 之前係黃埔食過覺得好正 但因為好少去個頭所以無再食過 呢間裝修得幾靚 好新穎 食都食得舒服d叫左個鵝片飯 雙拼瀨粉 一碟菜心同一盅燉湯 再加鹹檸雪碧金牌滷水鵝片飯套餐 ($88) - 最鍾意鵝片啖啖肉 上面d鵝皮好有油脂香 配埋d滷水汁撈飯一流 旁邊既配菜每一款都好好味 豆卜魚蛋滷蛋酸菜 滷水雙拼飯套餐 ($82) - 雙拼叫左墨魚同腩肉 同埋轉左做瀨粉 佢地d瀨粉好好味 個湯底有炸蒜係入面好香 淨食碗瀨粉都唔覺寡 腩肉見網上好多人推介所以試下 果然係正 佢半肥瘦 個皮煙煙韌韌 墨魚有好多塊 正常貨色 相比之下腩肉係有驚喜 朋友話腩肉完全無比鵝片比下去蟲草花竹絲雞燉湯 (+$38) - 清清地既雞湯 有淡淡既花旗參味 甘甘地 但易入口既 係冬天飲暖粒粒既湯寧舍幸福滷汁時蔬(+$18) - 要左菜心 菜就唔洗多講啦 夠嫩就係好菜😂 份量超大套餐包左2杯飲品 叫左杯鹹檸雪碧(+$8) 同埋熱檸水 粒鹹檸好夠鹹 唔洗點篤已經夠味 檸水既檸檬係唔苦澀既 唔知
叫左個鵝片飯 雙拼瀨粉 一碟菜心同一盅燉湯 再加鹹檸雪碧
套餐包左2杯飲品 叫左杯鹹檸雪碧(+$8) 同埋熱檸水 粒鹹檸好夠鹹 唔洗點篤已經夠味 檸水既檸檬係唔苦澀既 唔知你地會唔會叫親熱檸水都好怕舊檸檬唔新鮮好苦🤢
寫完呢篇食評我又想再去食過喇 痴線 再係咁點減肥😥