2018-08-15
今日一行4人想打邊爐喎,又想食椰子雞煲,係香港選擇又比較少,之前食過四季文昌,品質有一定既保證,一於再黎食下啦~~呢度環境一流,座位夠寬闊,仲有大量卡位,坐得舒適仲,唔會坐得好迫原味椰子文昌雞鍋椰子肉及雞件先將椰子水煮沸,再加入海南文昌雞,將枱上的沙漏倒轉,用慢火煮七分鐘即可享用一開蓋就傳黎一陣椰子清香,當然即時飲番碗湯先!椰子味濃,清甜可口雞湯通常會比較油膩,但可能係因為文昌雞既關係,肉質鮮嫩,雞味濃郁,吃起來質感不會太腍或太硬日本直送野菜籃蔬菜好新鮮,份量亦多,款式都唔少日本溫室豆苗賣相己經夠吸引,仲要自己親手剪下豆苗,夠過癮紫菜響鈴,用新鮮腐皮夾上香脆紫菜,未食已經聞到好大陣紫菜香味,仲好脆卜卜添鴨血,個人覺得麻麻地,可能自己唔係好鍾恴食鴨血啦~~四季牛肉拼盤有齊晒吾同牛肉部位包括手切安格斯牛頸脊、A4和牛肉眼、黑安格斯牛小排、牛舌粒、牛舌長切、牛柳粒肉質豐富,牛味濃郁特別係牛柳粒,牛肉味重,估唔到耐左都唔會硬A4 肉眼同手切 牛頸脊更加不能錯過,入口即溶,油花四濺,正~~菠蘿沙冰,原個菠蘿仔,又清熱,夠解渇,夏天飲一流竹笙墨魚卷口感好特別竹笙索左d湯汁後夠哂爽口,配上新鮮彈
原味椰子文昌雞鍋
日本直送野菜籃
蔬菜好新鮮,份量亦多,款式都唔少
日本溫室豆苗
賣相己經夠吸引,仲要自己親手剪下豆苗,夠過癮
四季牛肉拼盤
有齊晒吾同牛肉部位
肉質豐富,牛味濃郁
特別係牛柳粒,牛肉味重,估唔到耐左都唔會硬
竹笙墨魚卷
口感好特別
竹笙索左d湯汁後夠哂爽口,配上新鮮彈牙既墨魚
最後重點,就係呢個北海道海膽煲仔飯,海膽份量超多,成版海膽喎~~
原來海膽選用顏色較為金黃馬糞海膽及紫海膽
職員幫我地加啲豉油再撈勻,焗下佢就食得喇~~
食完一碗再一啘,膽夠鮮甜
真係未試過煲仔飯用海膽,夠特別,絕對值得一試
如果鍾恴食飯焦既朋友,真係唔好錯過~~~