2021-04-16
美食博士今次嚟到一間新開嘅專門海南雞飯店🐓,佢哋套餐得一個,就係叫做溫泉海南雞套餐♨️,$48。配有香噴噴嘅油飯🍚、是日靚菜🥬、冇味精嘅靚湯🥣、冷泡烏龍茶☕️、三色醬汁。另外亦可單點。之所以叫溫泉海南雞,因為餐廳親自設計機器⚙️,有升降機原理去控制烹調⏲,令到唔同部位嘅雞肉有準確時間處理,更加嫩滑,就好似幫雞肉浸溫泉一樣。佢嘅溫泉海南雞每吋雞肉平均熟成,挑選最豐滿嘅部位,再用秘方處理㊙️。醬料都係自製,例如辣椒汁就係將辣椒發酵四日再混合蘋果醋🍎,所以博士我覺得口感唔會辣而且幾香,另外豉油係用焦糖再加一啲秘製嘅湯包,以薑蓉亦係每日新鮮利用破壁機打成。博士我食落去覺得啲雞冇咩骨而且的確係好滑,不過就略為鹹咗少少,金黃色嘅飯聞唔到飯香,食落亦冇味。不過三個醬汁都非常出色,我最鍾意佢自製嘅辣椒醬🌶。 食嗰陣將三個醬汁撈晒落去啲雞同飯度,攪勻嚟一齊食相當滋味。至於佢嘅冷泡茶好清甜唔錯。當日假期lunch去到人流相當多,要搵位唔係咁容易。