2008-02-16
哩排日日都咁凍,都係得十度八度,梗係打鞭爐啦!平時打鞭爐會揀任點任食,貪佢有預算之餘,又好抵食,但通常配料都好一般!。有老友住晌塘尾道,就介紹晌佢樓下既骨煲皇,想食好少少又不妨俾多少少既話,依度都真係無介紹錯!晏少少哩你就知佢好嘢,因為爆晒場。點咗個胡椒豬軟骨煲,非常出色,有胡椒香,湯味濃豬骨多,又正又抵食。更重要係哩度嘅火鍋配料選擇多多,好似牛肉有加拿大霜降肥牛、手切牛頸脊、本地滑牛肉……等;丸類又有手打四色丸、蟹籽魚翅墨魚滑、鹹蛋黃墨魚丸……等;質素又夠高,樣樣都好新鮮,好似手切牛頸脊夠肉味又爽,鮮帶子夠新鮮又大隻。外面仲有個混醬全盒,想點撈就點撈,混醬DIY,完全自把自為創作多幾款,搞到點古靈精怪都得!食到咁上下要加湯,依度好似出面D中高檔火鍋咁,係加「湯」唔係加水!而且無茶芥,又唔收加一,樣樣明碼實價,就算當日海鮮都寫得清清楚楚每份幾多錢,仲有就係收費清晰,每次追加食物或嘢飲,都會打張「飛仔」俾你對對之餘,張「飛仔」下面仲有埋累積緊嘅大數,每次加單都有數睇,唔使到埋單時才逐條數對,真係食咗幾多都一清二楚,就算唔係任點任食,都食得有預算!係唯一覺得飲嘢貴D,汽水成$8一罐,楊協成
點咗個胡椒豬軟骨煲,非常出色,有胡椒香,湯味濃豬骨多,又正又抵食。更重要係哩度嘅火鍋配料選擇多多,好似牛肉有加拿大霜降肥牛、手切牛頸脊、本地滑牛肉……等;丸類又有手打四色丸、蟹籽魚翅墨魚滑、鹹蛋黃墨魚丸……等;質素又夠高,樣樣都好新鮮,好似手切牛頸脊夠肉味又爽,鮮帶子夠新鮮又大隻。外面仲有個混醬全盒,想點撈就點撈,混醬DIY,完全自把自為創作多幾款,搞到點古靈精怪都得!食到咁上下要加湯,依度好似出面D中高檔火鍋咁,係加「湯」唔係加水!而且無茶芥,又唔收加一,樣樣明碼實價,就算當日海鮮都寫得清清楚楚每份幾多錢,仲有就係收費清晰,每次追加食物或嘢飲,都會打張「飛仔」俾你對對之餘,張「飛仔」下面仲有埋累積緊嘅大數,每次加單都有數睇,唔使到埋單時才逐條數對,真係食咗幾多都一清二楚,就算唔係任點任食,都食得有預算!係唯一覺得飲嘢貴D,汽水成$8一罐,楊協成雪梨川貝茶要成$12支!