2K
2008-11-09 22 瀏覽
8-11-2008星期六「收工」後仲要「罰留堂」開會, 搞掂到 3:00pm 先0黎到灣仔, 求其入0黎呢間食 d 0野, 還掂好耐之前幫襯過上環店覺得不錯 (詳見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=150231). 對新加坡食物無乜研究, 大鄉里來來去去淨係叫食海南雞飯或喇沙, 今日試個從未食過的「特色米暹」($49).要了「湯」(cf. 乾撈) 版, 真係勁多湯, 紅 bok bok 的, 聞落香噴噴好吸引. 先呷啖湯, 先酸 (來自羅望子果?) 後辣, 再嗒到濃濃蝦湯的味道, 好有層次的一個湯底! 配上好索湯的米粉, 食唔停口 配料就有爽口鮮甜的原隻大蝦, 無咁鮮甜但仍然爽口的較細隻開邊蝦, 十分索湯的豆卜及無乜特別的雞蛋, 配上好好飲的湯底, 味道一定唔會差. 唯一唔好, 應該係要自己幫原隻大蝦挑腸吧. 環境乾淨企理; 女店員有求必應又有禮貌, 招呼不錯.$49 埋單, 唔貴, 會再幫襯的. 下次試邊樣好呢?
8-11-2008

環境乾淨企理; 女店員有求必應又有禮貌, 招呼不錯.

$49 埋單, 唔貴, 會再幫襯的. 下次試邊樣好呢?
特色米暹 ($49)