2016-06-05
一年四季都要打邊爐!今日專程去左長沙灣老三火鍋,一嚐馳名既鴨鍋。黎到發現湯底選擇比一般市面多,而且款式亦較特別,除左馳名既鴨鍋外,仲有花膠筒豬骨鍋、養顏沙魚骨鍋、野生養顏鍋同藥膳水魚鍋,打邊爐都好滋補,樣樣都好想試!不過今次第一次黎,一於試下招牌鴨鍋啦!鴨鍋既食法係先飲靚湯,食鴨肉,然後加湯打邊爐。作為一個火鍋湯底,鴨湯真係超哂班,清甜而不膩,我一口氣飲左兩碗。餚完湯既鴨肉肉質仍然十分嫩滑,火喉控制得唔錯。飲過靚湯後,店員開始加湯及上火鍋配料。我地點左手切靚肥牛,四寶丸,日本黑豚肉,蟹籽墨魚滑,炸枝竹同山根。手切靚肥牛睇肉既色澤就知道新鮮,但睇落唔算好多脂肪,不過出乎意料既係牛味依然好重,反而少左份膩感;厚薄切得恰到好處,有口感。日本黑豚肉日本黑豚肉果然唔同d。 肉質有彈性,而且較多脂肪,十分香口。一口一大片黑豚肉,好滿足!蟹籽墨肉滑我最欣賞呢個墨魚滑,非常彈牙,而且鮮味十足,加埋蟹籽既配搭,口感非常有層次。四寶丸丸子好爽口彈牙,一定要叫一碟黎試。上素山根炸枝竹小涼拌前菜小食醬油過程中,員工好熱情咁招待我地,不停幫我地撈起鍋裏既泡同殘渣,值得一讚!呢餐飯幾滿足,完全感受到店家既用心。呢
手切靚肥牛
丸子好爽口彈牙,一定要叫一碟黎試。
呢餐飯幾滿足,完全感受到店家既用心。呢度無咩華麗既裝修,心機都放哂落餐牌、食材同服務上面,搵食黎呢度無錯!下次會帶媽媽黎試野生養顏鍋。