2016-12-18 749 瀏覽
入冬最凍一夜,加埋風雨,依據無阻揾食的一顆心。搭輕鐵去三聖食海鮮,醒唔起喺有個三聖站,傻傻咁去錯左屯門碼頭站。唔通潛意識覺得碼頭先有海鮮食?事不宜遲,先去海鮮街買食材先。隨機揀左間。總共買咗四樣,包括蝦十両、大瀨尿蝦兩隻丶膏蟹一隻、六頭鮑魚兩隻,約$550。然後交俾<泰海鮮>加工。原來三聖㗎海鮮加工店多數都喺冬菇亭,甚有地道風味。喺呢個冷雨夜坐户外的我,好彩都有枝暖燈照著。白灼蝦。本來指定要九節蝦,但由於售罄,就買左另一種不知名蝦。游水蝦真喺無得頂,肉質爽口,最喜歡連蝦頭㗎膏同食。點埋辣豉油真喺一人食一碟都唔夠。椒鹽瀨尿蝦好巨型呀!炸到連殻都卜卜脆,個殻都好易剝,如果手殘㗎,亦有鉸剪幫手。椒鹽入哂味,大大啖咬真喺好過癮。薑蔥炒蟹不愧為膏蟹,啲膏多到滿瀉,成個蟹蓋都喺。而且蟹身肉質結實飽滿,但相反蟹腳就無乜肉食。下次試下清蒸,鮮肉應該會更突出。陣皮蒸鮑魚通常食開細細隻㗎蒸鮑魚仔,今次黎個蒸六頭鮑魚,真喺不得了。由於size大左好多,更加食到佢彈牙㗎口感,完全唔韌,加少少豉油清蒸更加帶出鮮味。幸福感UP~❤️加工費連茶芥等約$280。新鮮食材加適宜烹調,今餐要大叫好味道。
椒鹽瀨尿蝦
薑蔥炒蟹