2019-02-21
有朋友黎香港玩,要帶佢感受香港嘅「繁華」就當然係去尖沙咀啦!人多車多喼多,食飯嘅話平價野就排隊排十世,貴價野就細份兼難食想帶友人食返d地道野,又可以坐得舒舒服服咁傾下計,係尖沙咀地舖就真係難有咁嘅地方啦......所以我哋要向上望!尖沙咀樓上舖其實都有唔少餐廳,但佢哋未必做好多宣傳,加上係尖沙咀行真係迫到只會想行快兩步走人,所以我哋好少留意樓上有咩!尖沙咀間Apple Store相信好多人都見過去過,隔離橦大廈就未必睇到。樓下大門有幾個廣告架,幾間餐廳就靠呢到做宣傳啦!六合小廚係間港式茶餐廳,有燒味有小炒,粥粉麵飯樣樣有,價錢黎講係尖沙咀地段算係合理啦!燒味拼盤 (例牌 $178)要講代表香港嘅食物,燒味一定係其中一樣!男女老幼、高中下階層嘅人都一定食過,平有平食,貴有貴食。呢到嘅燒味價錢算中位數,但質素都幾高叉燒肥瘦適中,蜜汁均衡,食落帶甜,肉質鬆軟雞同鴨就皮薄肉嫩,唔會好肥好多油,而且好多都係啖啖肉,唔會只係比d骨位,呢樣我幾欣賞同埋睇到碟拼盤都排得整整齊齊,唔似平時d茶記師傅求求其其上碟,食嗰個人望到都開胃d啦~魚香茄子煲($98)友人話想食d可以送飯嘅小菜,魚香茄子呢樣家常小菜
燒味拼盤 (例牌 $178)
叉燒肥瘦適中,蜜汁均衡,食落帶甜,肉質鬆軟
魚香茄子煲($98)
友人話想食d可以送飯嘅小菜,魚香茄子呢樣家常小菜就最合適不過啦!就咁望落細細煲但其實幾足料架!平時酒樓就會用一大堆蔥放底,呢到係成煲都係茄子夾舊茄子上黎係乾身唔滴油,食落又唔會好咸好口渴,但夠味嘅,d汁都夠撈成碗白飯($15)架