2025-07-14 37 瀏覽
今日同幾個朋友去開土瓜灣,又見到最近IG有人推介,就去咗呢間茶記食晚飯,叫咗幾款招牌菜式,整體感覺幾滿意。  🍜 銀芽肉絲炒麵 $78  呢個炒麵真係有驚喜!麵條炒到金黃色,夠晒鑊氣,又唔會太油膩。銀芽爽脆新鮮,肉絲醃得入味,仲加咗少少韭黃提香。最欣賞係佢哋炒得夠乾身,食到尾都唔會出水,仲保持到麵條嘅彈牙口感。份量十足,三個人share都夠食。  🍖 鐵板大胃王 $154  真係大件夾抵食!鐵板有齊豬扒、雞扒、漢堡扒、腸仔同太陽蛋,我哋加咗錢轉意粉同酥皮龍蝦湯。豬扒厚切又juicy,雞扒皮脆肉嫩,漢堡扒肉味濃郁。意粉吸晒黑椒汁好入味,太陽蛋煎到流心,撈埋意粉食真係一流。  🐟 金湯酸菜魚 $108  估唔到茶記都有酸菜魚食!湯底金黃濃郁,酸辣度啱啱好。魚片用咗新鮮鱸魚,嫩滑無骨。配料有自家醃製嘅酸菜夠爽脆,薯粉索晒湯汁好入味,仲加咗少少藤椒提香。份量都幾足料,三個人分都夠食。  環境方面,雖然裝修簡單,但座位寬敞,冷氣夠凍。伙記服務幾好,上菜速度快,見我哋水杯冇水會主動添飲。  價錢合理,三個人食咗$400左右,飽到捧住個肚走。特別欣賞佢哋嘅食物質素保持得幾好,鑊氣夠又唔會太油膩,係一

🍜 銀芽肉絲炒麵 $78

🍖 鐵板大胃王 $154

🐟 金湯酸菜魚 $108

價錢合理,三個人食咗$400左右,飽到捧住個肚走。特別欣賞佢哋嘅食物質素保持得幾好,鑊氣夠又唔會太油膩,係一間值得再幫襯嘅街坊茶記。