2018-10-13
今日同朋友出旺角行街,行到累想搵個地方坐坐,睇下大家既戰利品今次去左女人街搵食見到呢間街坊Cafe門面都幾特別,又有好多唔同食品可選擇,所以同朋友就決定食呢間啦適逢下午茶時間,有tea set因為我地之前都已食了午餐,所以今次就無緣係度食午餐了睇menu時都發現正餐食物都好特別有好多港式既食物,如五香肉丁、撈麵、碗仔翅等等,以港式食物加以改良,成了餐廳獨特既食物好似呢款港式既全日早餐都好特別以雞蛋仔代替一向會用既包,仲加了腸、午餐肉、五香肉丁等下次來一定要試試今日我跟朋友各自點了甜品tea set賣相好靚跟餐牌的圖片是一樣的滿滿的吉士加雪糕球呢款好好味呢上面鋪了好多吉士、tiramisu粉,味道好正而且又唔會好甜入面仲有半溶既綿花糖,好滋味同埋有脆卜卜既爆谷脆脆西多士好特別,不是平時食開的西多是法包來的,但口感相當腍身,配埋吉士跟雪糕來食好好味呀而且份量都不少呢,食了好多片西多士另一款我們點了雞蛋仔配抹茶吉士跟雪糕抹茶好濃郁,好好味雞蛋仔雖被好多吉士鋪著,但雞蛋仔仍是又香又脆,啖啖蛋肉呢款新式甜品我好喜歡,因為夠曬地道,夠香港風味每個餐都跟一杯飲品,朋友點了杯熱檸水而我就點了花茶花茶以
今次去左女人街搵食
下次來一定要試試
滿滿的吉士加雪糕球
Tiramisu吉士西多士拌雪糕
上面鋪了好多吉士、tiramisu粉,味道好正
而且又唔會好甜
入面仲有半溶既綿花糖,好滋味
同埋有脆卜卜既爆谷
抹茶吉士雞蛋仔拌雪糕
抹茶好濃郁,好好味
熱檸水
而我就點了花茶
洋甘菊花茶
花茶好窩心地用蠟來加熱著,所以幾時都會飲到暖暖的花茶呢
菊花味好清新,自己隨個人口味加入蜜糖,以形成菊花蜜好滋潤呢
而且牆上仲有好多地道畫作,我仲見到好多外國人都在用餐