餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2014-04-14 2954 瀏覽
Weekend總是食得十分豐富,過後的星期一中午想食清淡小小, 在灣仔區行來行去,不想食連鎖粥店, 找到這間看似略有名氣粥店 米芝蓮推介粥店。店內裝修環境新式企理, 不是傳統舊式街坊路線。我點了手撕雞皇粥 $36,原因好似一般在粥店食唔到,通常都是叫皮旦瘦,及弟,魚片那些。粥的米, 軟綿適中, 不會過爛, 溶哂。雞絲一般, 不算是足料, 亦不嫩, 有點老,你可以話係有咬口。粥水十分夠味,現在邊食邊想邊寫, 一陣間會否極度口渴?另加錢 $12, 可要小食, 我要油炸鬼, 係即炸, 熱辣辣, 外面夠脆, 但口感偏厚, 不是我杯茶。一條是一孖的, 最終下場係食唔哂。會機會的話有想食粥, 會想試埋佢既黃沙豬潤粥, 就知仲有冇第3次。寫到呢度, 我要去倒杯水飲飲~

店內裝修環境新式企理, 不是傳統舊式街坊路線。

粥的米, 軟綿適中, 不會過爛, 溶哂。

粥水十分夠味,現在邊食邊想邊寫, 一陣間會否極度口渴?

一條是一孖的, 最終下場係食唔哂。

寫到呢度, 我要去倒杯水飲飲~
2014-04-14
10 分鐘 (外賣自取)