2018-08-04
越南菜一向都係夏天既好朋友,呢排咁熱就緊係女食啲清爽既嘢啦,食越南菜就fit 曬。呢間fuhn 上次試過唔錯,今次食既水準依然keep 到,抵讚。人唔算好多,可以舒舒服服咁坐,邊食邊同朋友傾偈。餐牌有唔同份量既suggestions, 大食既朋友不妨試下加加大既size, 不過我哋四個人,所以就嗌左兩碗加大既河粉再加小食咁share 。先嚟一個柚子大蝦沙律,唔好講笑,真係好大份,七十零蚊既價錢十分抵食。但係用料絕對唔差,蝦肉大隻夠爽口,柚子肉酸酸甜甜,非常開胃。跟住就嗌左生牛肉牛坑腩湯河試下,生牛肉用安格蘭牛,滑得嚟又有牛味。河粉都幾滑,記得連埋濃郁既牛肉湯飲,會更加好食。當然唔少得我最愛既牛油雞翼,蒜蓉牛油包實曬脆卜卜既雞翼,入面超juicy 。強烈推薦既牛油果奶昔,飲落好creamy 好清新,仲有粒粒既牛油果肉。同行友人表示呢個香茅豬扒不得了,肉質淋身但夠香脆,而且好香既香茅味,可以encore 。另一個就係燒豬頸肉,比較鬆化同重油香,夾埋隔離既酸蘿蔔會更加好食。除此之外仲試埋炸軟殼蟹,佢炸得夠脆之餘,但係粉漿好薄,加埋椒鹽,再點埋旁邊既秘製醬汁,超惹味。友人仲叫左杯咖啡沙冰,個沙
人唔算好多,可以舒舒服服咁坐,邊食邊同朋友傾偈。
友人仲叫左杯咖啡沙冰,個沙冰打得好靚,而且咖啡味好香,唔會太甜,唔錯。
四個人食咗八百零蚊,銅鑼灣呢個價錢嚟講,算係ok 抵食。