2018-10-02
在尖沙咀這幾條街道上,食肆林立,黑木絕對係一間收工後和兩三個朋友把洒食串燒嘅好地方!門口乾淨整潔,裏面鋪面不大,黑白淺木色裝修,給人一種舒服的感覺!今次我哋叫咗個6串串燒OMASAKI套餐,前菜係玉子蛋+汁煮田螺,玉子蛋蛋味重夠滑,田螺醬汁鹹鹹甜甜,幾開胃!五花肉串燒,師傅介紹先將五花肉用柚子醋汁醃一晚再燒,肉質非常嫰!鹽燒雞腎,雞腎新鮮彈牙,附上嘅紅酒浸番茄好特別,非常解油膩,蕃茄先去皮再浸紅酒,連朋友唔鍾意食蕃茄都大讚👍。燒雞串,黑胡椒並無蓋過雞肉本身嘅味道!食到咁上下,就上吸物,吸物其實就係日式海鮮湯,付上一小片青檸,飲前滴幾滴落D湯度,海鮮湯有少少酸味,清新👍用茶壼上加杯飲,感覺亦好新鮮!最後,自製免冶雞肉串+溫泉蛋,免冶雞肉裏面加咗雞軟骨同蔬菜粒,點埋溫泉蛋汁一齊食,令到口感更加豐富有層次!呢個OMASAKI套餐我同朋友都係第一次食,感覺非常唔錯,一定會再黎幫襯!