2023-04-29 581 瀏覽
收工約咗住深水埗朋友去食飯,大約晚上6點見到有間细細間泰國餐廳,睇吓門口餐牌,價錢好抵食,又見到店內全部泰國人主理,又唔使等位,一於試吓,餐廳環境細,大約150尺,有大約四張四人枱,全部摺檯及圓凳,裝修簡單整潔。冬蔭功湯(細碗$ 69)冬陰功湯好足料熱辣辣,入邊有六至七隻蝦,蝦都好大隻,有兩至三種不同菇類,配合:辣椒辣味、青檸酸味、香茅、蕃茄、椰香及乾蔥頭等配料,味道十分好,飲完好開胃,正宗泰國冬陰功湯口味,兩個人都分到兩大碗。綠咖喱配雞肉及白飯 $59(可以配豬肉、雞肉及牛肉),(額外可以選以下其中一樣:白飯、薄餅或蒜蓉包)綠咖喱唔辣並帶甜味,清新可口,雞肉嫩滑,雞肉份量都有七至八件,好足料配合蔬菜、矮瓜、長青豆,綠咖喱汁送飯絕配。馬拉盞炒通菜 $52,正常馬拉盞味道,唔太鹹。串燒拼盤 $79,六串(豬、牛及雞),串燒火候適中,唔會太乾,保留到肉汁,一小碟沙嗲醬味道香濃,少少椰香味及少少花生碎,完全泰國味道。飲品:椰青$38,新鮮清甜。青檸梳打$25,青檸及糖漿甜味適中,正常味道。環境及餐枱,座椅普通,但以這個價錢食到泰國菜,由泰國人處理的正宗味道,十分抵食,我第一枱客入座後,大概3

冬蔭功湯(細碗$ 69)

、矮瓜、長青豆,綠咖喱汁送飯絕配。

馬拉盞炒通菜 $52,正常馬拉盞味道,唔太鹹。

飲品:
椰青$38,新鮮清甜。
青檸梳打$25,青檸及糖漿甜味適中,正常味道。

環境及餐枱,座椅普通,但以這個價錢食到泰國菜,由泰國人處理的正宗味道,十分抵食,我第一枱客入座後,大概30分鐘後,餐廳已坐滿人客。

椰青及青檸梳打
冬陰功湯