2020-10-06 7439 瀏覽
唔止一個人同我講過梅貴緣嘅素食好好食,上星期終於有機會一試,果然名不虛傳。見到餐牌上面好多樣嘢都想食,但係一條友唔食得多,於是剩係叫咗一個炒飯同一碟小食。我問隔離枱兩位哥哥仔同再隔離枱嗰位姨姨,佢哋都不約而同猛讚個椒鹽豆腐好好食,於是二話不說先點咗呢個,另外再加碟香椿松子炒飯。椒鹽豆腐果然好得👍,外皮炸得勁香脆,入面就非常滑溜,仲有濃濃嘅豆味,配埋灑上嘅椒鹽,非常惹味,唔怪之得個個都讚不絕口。個炒飯一上枱,嚇咗我一跳,因為真係勁大碟😮,味道方面,雖然配料只係以粟米同松子為主,但係炒得香噴噴,除咗麻油香,仲有少少欖菜味,好正😋。我同店員姨姨講,兩樣嘢都好好食,佢笑住話:“我煮㗎!” 好可愛😆。姨姨見我咁 dry,仲送我一碗愛心靚湯,真係貼心又窩心🤗。