餐廳: 明發小食
資訊:

2023-03-14 190 瀏覽
第一次嚟到深水埗嘅明發小食,緊係要試下佢哋嘅招牌菜啦。我哋點咗淨湯鴛鴦餃子,分別有韭菜餃同椰菜餃。餃子皮薄餡靚,椰菜餃入口爽甜,而韭菜餃加咗爽脆嘅馬蹄,中和咗韭菜濃烈嘅味道,平時好少食韭菜餃嘅我,都忍唔住要食多隻。如果鍾意有少少辣嘅,仲可以再加埋辣椒醬呀~之後出場嘅係懷舊豬油渣麵,聽到豬油渣麵,可能會覺得好油膩,其實經過低溫油炸之後,已經逼出咗啲豬油,剩低嘅就係碗上嘅豬油渣啦~入口嘅時候豬油渣香脆可口,唔會覺得好肥膩。而上海麵條口感煙韌,呢碗豬油渣麵份量都算多,可以叫埋其他食物 一齊happy share!另外仲叫咗一碗細嘅三溝,即係魚肉同碗仔翅加埋生菜,手打魚肉嘅份量好多,而且魚肉非常彈牙,加埋果皮、肉絲、蛋花、冬菇同粉絲,唔單止好足料仲好抵食。最後仲叫咗兩款甜品-自家製嘅豆腐花同埋巴斯克芝士蛋糕,兩款甜品各有特色。豆腐花嘅豆味濃郁,又香又滑。而巴斯克芝士蛋糕充滿芝士嘅香味,又唔會覺得好膩。今餐食到好飽呀,下次經深水埗可以再食!
第一次嚟到深水埗嘅明發小食,緊係要試下佢哋嘅招牌菜啦。
淨湯手工餃子
我哋點咗淨湯鴛鴦餃子,分別有韭菜餃同椰菜餃。
淨湯手工餃子
如果鍾意有少少辣嘅,仲可以再加埋辣椒醬呀~
懷舊豬油渣麵
魚肉菜碗仔翅 三溝