2017-05-05 270 瀏覽
琴日同同事做完野, 黎左呢一間保食屋食野。呢度地方唔算大, 裝修簡簡單單, 座位都幾闊落。午市餐牌主要係日式熟食丼飯為主, 有少量麵食, 另外可以叫小食, 選擇都唔少。價錢方面, lunch set 大概五十幾蚊連野飲, 小食大概十幾廿蚊有一客, 算幾公道我地3個人點左2個飯share食, 再點左幾款小食黎過下口癮。滑蛋豬扒飯$56炸豬扒都幾厚身, 幾大塊, 肉質唔差, 唔會乾到榎口; 外皮好脆, 上台要快D食。滑蛋都幾多, 約8成熟, 仲有少許蛋漿; 飯本身煲得偏少水, 加埋滑蛋既蛋漿恰到好處 鰻魚玉子飯$58個人鍾意呢個鰻魚玉子飯多過滑蛋豬扒飯, CP值好高鰻魚肉質爽脆, 蒲汁夠哂入味, 令整碗飯既味道更勝一籌。個飯除左玉子之外, 中間仲有洋蔥, 香菇。呢度小食既份量, 2件,3年為一客, 每樣叫一份大家share可以食多D唔同野, 幾好唔洗焗人點大大份。芝麻雞翼$28 (三隻)醃得好入味, 芝麻香勁出, 如果唔係叫左咁多野真係想追加多一碟。煎軟骨餃子$18 (三隻)見呢個都係推介就點黎試下啦煎得好脆, 皮薄薄, 略嫌油左少少; 個餡係軟骨, 配左個醬比你點, 咸中帶甜, 幾好味芝
琴日同同事做完野, 黎左呢一間保食屋食野。

呢度地方唔算大, 裝修簡簡單單, 座位都幾闊落。

滑蛋豬扒飯$56
鰻魚玉子飯$58
個人鍾意呢個鰻魚玉子飯多過滑蛋豬扒飯, CP值好高
鰻魚肉質爽脆, 蒲汁夠哂入味, 令整碗飯既味道更勝一籌。
個飯除左玉子之外, 中間仲有洋蔥, 香菇。
芝麻雞翼$28 (三隻)
煎軟骨餃子$18 (三隻)
見呢個都係推介就點黎試下啦
煎得好脆, 皮薄薄, 略嫌油左少少;
個餡係軟骨, 配左個醬比你點, 咸中帶甜, 幾好味
芝士年糕$22 (兩件)
芝士年糕係我既最愛, 雖然好多地方都食到, 都係忍唔住叫一客。
鬆脆而煙韌既外皮, 中間軟綿綿甚至流心; 流心芝士係淡芝士,  唔會太漏。

紫心香芋丸$18
呢個係另一樣我去日式食店必點既小食, 呢個真係炸到非常脆口;
香芋部屋微軟, 味道甜而不膩。
仲有叫到飲品, 不過唔詳述Lu。
埋單3個人$200左右, 無收到加一, 幾抵食。

整體黎講, 野食質素服務都對得於價錢有餘, 不過差少少新意啦,
加反幾道創意菜式應該唔難係呢區立足!
2017-04-27