2018-12-05
自從搬離開深水埗,真係好耐無返來搵食了⋯⋯一直知道近年深水埗開了很多特色小廳館;襯今日來深水埗睇「跌打」,就上網SEARCH一下深水埗有什麼好野食先⋯⋯⋯看到新開了一間以作招牌的小店, 本人都算是一個, 一於去試試其實這間小店都幾難找, 如果不是網上有介紹, 一般都不會行入這條街。店內食物選擇不多, 大都以為主提~~~~店內的裝飾都幾得意~~~~~兩口子, 不是吃得太多, 第一次食, 就試下佢地的Signature的 同我都唔識讀個字, 係店員教我們這個音原來係讀~~~~一定要試下, 除佐番茄湯超濃, 真材實料無味精外他們用的牛是, 所以肉質特別滑就是番茄湯底, 配以同大大隻, 元貝亦很鮮甜不過 不喜歡海鮮朋友可能會覺得雖然名叫麻辣, 但其實一點都唔辣, 只有好重的花椒味, 味道都OK 的漫煮食落都幾滑, 但上枱時唔太夠熱, 有改善空間食佐三樣野, 埋單HK$174, 深水埗來說雖不算平~~~~但香港租金那麼高, 如果我們不再多多支時這些有heart 的小餐店, 香港的飲食界就只會俾大集團壟斷, 我們的選擇就會越來越少!!
看到[基隆街]新開了一間以[番茄濃湯]作招牌的小店, 本人都算是一個[番茄控], 一於去試試
店內食物選擇不多, 大都以[番茄濃湯]為主提~~~~
店內的裝飾都幾得意~~~~~
瑞士雞翼
兩口子, 不是吃得太多, 第一次食, 就試下佢地的Signature的 [犇犇有禮]同[一貝子]
[犇犇有禮]
我都唔識讀個[犇]字, 係店員教我們這個音原來係讀[賓]~~~~
一定要試下, 除佐番茄湯超濃, 真材實料無味精外
他們用的牛是[閹牛], 所以肉質特別滑
犇犇有禮
[一貝子]
就是番茄湯底, 配以[元貝]同[花夾]
[花夾]大大隻, 元貝亦很鮮甜
不過 不喜歡海鮮朋友可能會覺得[胜]
一貝子
[70度漫煮麻辣瑞士汁雞中翼]
漫煮食落都幾滑, 但上枱時唔太夠熱, 有改善空間
70度漫煮麻辣瑞士汁雞中翼