2020-10-22
今日放工去深水埗黃金商場買嘢,買完野之後當然要醫肚啦!突然醒起之前舊同事介紹過深水埗有間唔錯嘅中菜,今日順道可以一試!門面都好光猛, 舊式酒樓但係乾淨企理!呢度有好多款小菜選擇,生猛海鮮🦞,煲仔菜,家常小菜,炒粉麵飯等等!好多選擇!今日我哋4人共叫左六樣嘢,首先嚟咗個咕嚕肉,一咬落去肉質香脆可口,個汁酸甜度剛好,喚醒味蕾迎接跟住既幾道菜。上湯豆苗,湯濃菜嫩,奶白色既湯滲透入菜苗中,超正😋霸王雞用左新鮮雞黎整,肉質細嫩多汁,淋上自家製豉油加蔥將雞既鮮味提升到另一個層次!因為屋企人最中意食班,經職員推薦龍躉兩味就即刻落order。先來翡早炒斑球,啖啖肉,骨膠原相當豐富,再來蒸斑頭腩,簡單的做法加上姜蔥鮮味十足。最後就到亮哥招牌炒飯,加入蛋白,菜粒,乾瑤柱,每粒飯不但炒到粒粒分明,而且好有光澤,只是用簡單嘅材料炒已經好好味,抵讚! 話咁快就一掃而空, 好味道!始終都係香港人, 一家人圍埋圓枱食番中菜特別好味道, 尤其是老人家都唔太啱西餐日本野咁可以食到間好食既中菜, 又可以做飯堂啦!
門面都好光猛, 舊式酒樓但係乾淨企理!
上湯豆苗,湯濃菜嫩,奶白色既湯滲透入菜苗中,超正😋
話咁快就一掃而空, 好味道!
可以食到間好食既中菜, 又可以做飯堂啦!