2000-07-08 20 瀏覽
<br> 前兩三期,睇過本飲食男女介紹小菜王,講到在灣仔莊士敦道的"生記"<br>連王菲, KELLY 等人都去就係令到我今晚要去的主要原因~<br>見今日英國FA CUP FINAL 約左班飲食男女睇波,..睇波前就到來一試!(先前無<br>個去過!)<br> 一行七人apple,LAI,S朱大班不死子陵simon五十年巨型貓做左今日的白老鼠,哈<br>哈~<br> 呢度涼瓜蟹煲同鹽焗雞好出名,有你無你叫左先~仲有其他人一人點一個..有,三<br>色蛋,梅菜蒸豆腐,泥艋粥,豉油王蝦同蜆芥鯪魚球..<br> 鹽焗雞先上~同泉章居唔同就係,有點點烤過下表面有點金黃,但係我又食唔出鹹<br>味,可能自己好鹹濕,哈哈~<br> 個三色蛋係五十年冒險之作,佢話泉章居果D 好好食, 想睇下呢度掂唔掂?一試..<br>不錯..咸蛋黃唔會散收收..口感滑溜..<br> 呢客豆腐係app
個去過!)
哈~
<br>
色蛋,梅菜蒸豆腐,泥艋粥,豉油王蝦同蜆芥鯪魚球..
<br>
味,可能自己好鹹濕,哈哈~
<br>
不錯..咸蛋黃唔會散收收..口感滑溜..
<br>
呢客豆腐係apple 點,家常小菜也,自己亦都好易整到,但係又叫蝦又叫蟹再叫個豆
<br>
腐黎中和下都係好平常不過..
<br>
個豉油王蝦好惹味,唔知用乜野豉油整呢~個人感覺好食過美極蝦,.
<br>
鯪魚球唔係好多,一下子搶清光.蜆芥醬唔係人人都會好喜歡,但係一試包你上
<br>
癮..蜆芥醬果種怪味真係好蝦人..不過又真係好正.
<br>
個蟹煲好遲先到,但係泥蜢粥仲未到..我地諗
係咪仲在碼頭釣緊?)
<br>
我同五十年都唔食涼瓜,只不過呢到名菜就係涼瓜蟹煲,點都要一試.五十年試先,話
<br>
唔係好掂,同圓山差好遠.輪到我喇,少少苦我都受得到.但係唔係地講到唔苦,哈哈~
<br>
涼瓜唔苦點算係涼瓜?不過豉汁索左落涼瓜喥又真係令你可撈三大碗白飯..反而蟹
<br>
就做左配角..配角都唔差,都好多肉~唔會係瘦蟹啦..哈哈~
<br>
泥艋粥最後先到,仲有兩碟油炸鬼送.一窩夠七個人分,泥艋煲到變成喳,粥底好
<br>
滑..正呀~又俾我食左兩碗.
<br>
是日周六,多人就梗係啦~好在有訂位,唔係就死火!但係今日見唔到我idol王菲同
<br>
kelly wor~哈哈..
<br>
埋單位位$170,論價錢算係合理..個個都食到飽..水準唔錯~但係事後
<br>
無耐有人要去廁所估大細,最後係開16點..你話開乜野喇~?